Market świeżości DPD

Jak przechowywać owoce w gastronomii

Jak przechowywać owoce w gastronomii

Dowiedz się, jak przechowywać owoce, aby osiągnąć pełną dojrzałość i długi okres przydatności do spożycia. Chociaż większość owoców jest producentami etylenu, nie wszystkie owoce uwalniają taką samą ilość etylenu, ani nie są na niego jednakowo wrażliwe. Poniżej znajdują się nasze wskazówki, jak zamienić najpopularniejsze owoce w dojrzałe i nieskażone składniki.

Jak zachować świeżość bananów:

Zachowaj świeżość bananów, kupując lekko zielone banany i przechowuj je w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją. W pełni dojrzałe banany można przechowywać w lodówce, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia. Banany przejdą w lodówce, ale pozostaną doskonale jadalne pomimo ich papkowatej konsystencji i poczerniałych skórek. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie przejrzałych produktów . Na przykład super słodkie, przejrzałe banany są idealne do pieczenia.

Aby szybko dojrzewać banany, przechowuj je w zamkniętej przestrzeni, takiej jak zapieczętowany pojemnik lub torba. Banany są producentami wysokiej zawartości etylenu, więc zamknięcie ich etylenem tworzy dojrzewającą saunę.

Jak przechowywać winogrona:

Przechowuj winogrona w plastikowym pojemniku, w którym je kupiłeś, w niskich temperaturach. Winogrona potrzebują wentylacji, dlatego ich oryginalne plastikowe opakowanie w sklepie spożywczym ma dziury. Jednak wentylacja i bezpośrednie powietrze to dwie różne rzeczy. Trzymaj winogrona z dala od bezpośredniego przepływu powietrza w systemach chłodniczych, w przeciwnym razie wyschną i wyschną.

Winogrona pleśnią, gdy są przechowywane wilgotne, więc poczekaj z umyciem winogron, aż będziesz gotowy do ich spożycia/ugotowania. Winogrona pochłaniają zapachy i smaki wokół nich, więc trzymaj cebulę z daleka.

Jak przechowywać awokado:

Musisz przechowywać awokado w sposób sprzyjający dojrzewaniu, ponieważ awokado nie dojrzewa, dopóki nie zostanie zerwane. Awokado nie dojrzewa prawidłowo w niskich temperaturach. Są producentami o wysokiej zawartości etylenu, więc trzymaj je z dala od produktów wrażliwych na etylen. Podobnie jak banany, możesz przyspieszyć proces dojrzewania awokado, przechowując je w papierowej torbie.

Słowa kluczowe
owoce przechowywanie żywności