Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) jakie działania muszą być podjęte aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i żywienia

Zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt. 9 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, GMP — w odniesieniu do produkcji żywności — określa się jako działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem.
Do zagadnień, które leżą w obszarze GMP, można zaliczyć:
- przyjęcie surowców i materiałów,
- magazynowanie i postępowanie z surowcami,
- procesy obróbki wstępnej,
- procesy obróbki zasadniczej,
- transport wewnętrzny,
- magazynowanie wyrobów gotowych,
- transport zewnętrzny i dystrybucję wyrobów.
Uzyskanie dobrej jakości potraw jest efektem prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych. Przez pojęcie dobrej jakości potrawy należy rozumieć posiłek, który spełnia oczekiwania gościa pod względem smaku, zapachu, barwy, konsystencji itp. (właściwości sensoryczne), pod względem wartości odżywczej oraz pod względem bezpieczeństwa.
Prowadzenie dokumentacji
Obie praktyki — GHP i GMP — należy wdrożyć, a także udokumentować ich funkcjonowanie w zakładzie. Trzeba opracować księgę GMP / GHP, czyli zbiór dokumentów, który musi uwzględniać wszystkie czynności wykonywane w zakładzie.
Dokumentacja ta obejmuje:
- procedury opisujące wykonywane czynności;
- instrukcje, czyli szczegółowe sposoby wykonywania poszczególnych operacji;
- raport, protokoły, zapisy dokumentujące wykonanie tych czynności.
Opracowanie i wdrożenie GMP / GHP poprzedzają prace związane z opracowaniem i wdrożeniem systemu HACCP w zakładzie.
GastroWiedza.pl prowadzi doradztwo w zakresie wdrażania systemów bezpieczeństwa żywności w sektorze gastronomicznym i przemyśle spożywczym.
W ramach wdrożenia systemu GHP/GMP wykonujemy następujące zadania:
- przeprowadzamy audyt zerowy w lokalu mający na celu ocenę zakładu
- tworzymy księgę Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej (GHP i GMP) oraz wprowadzamy minimum sanitarne;
- omawiamy przygotowane dokumenty i wyjaśniamy sposób prowadzenia niezbędnych zapisów.
W ramach wdrożenia systemu HACCP (po GHP/GMP) dodatkowo wykonujemy następujące zadania:
- opracowujemy pełną dokumentację HACCP oraz wdrażamy system HACCP: przeprowadzamy analizę zagrożeń, wyznaczamy krytyczne punkty kontroli CCP, określamy procedury, tworzymy księgę HACCP wraz z instrukcjami i formularzami;
- omawiamy przygotowane dokumenty i wyjaśniamy sposób prowadzenia niezbędnych zapisów;
- wystawiamy zaświadczenie o wdrożeniu Systemu HACCP.
- pomagamy w uzyskaniu wszystkich zezwoleń, dokumentacji wraz z otrzymaniem pozytywnej decyzji sanepidu.
Nasi specjaliści posiadają certyfikaty ISO oraz udokumentowane szkolenia z prawa żywnościowego, systemu HACCP zakończone państwowym egzaminem, co daje Państwu gwarancję najwyższej jakości wykonanych usług.
GASTROWIEDZA.PL – TO POMOC I DORADZTWO PRZY WDROŻENIU KAŻDEGO PROJEKTU GASTRONOMICZNEGO W ŻYCIE POPRZEZ ZAŁATWIENIE WSZYSTKICH NIEZBĘDNYCH ZEZWOLEŃ, UZGODNIEŃ CZY ODBIORÓW
E-mail: |
biuro@gastrowiedza.pl |
Tel. Biuro |
+48 664 578 090 |
Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.