Czynności wykonywane z prawej i lewej strony gościa
Istnieje ścisły podział dotyczący czynności związanych z obsługą gościa. Pewne czynności wykonuje się podchodząc z prawej strony gościa, a pewne z lewej strony gościa.
Do czynności, które wykonuje się z prawej strony gościa należą:
- prezentacja win i wódek,
- napełnianie kieliszków z butelek i karafek,
- napełnianie filiżanek z dzbanków z kawą i herbatą,
- podawanie potraw wyporcjowanych na talerzach oraz napojów w kieliszkach,
- ustawianie talerzy, filiżanek, potraw, szkła i napojów w szklankach i filiżankach,
- zbieranie talerzy, filiżanek, sztućców, sosjerek, kieliszków i butelek,
- uzupełnianie zastawy stołowej,
- ustawianie salaterki z jarzynami (na prawo ponad talerzem do dania zasadniczego),
- ustawianie sosjerki z łyżkami (na prawo od salaterki), uszko sosjerki skierowane w lewą stronę,
- ustawianie półmiska z daniami zasadniczymi (powyżej talerza płaskiego),
- zbieranie brudnych naczyń i sztućców.
Do czynności, które wykonuje się podchodząc z lewej strony gościa należą:
- prezentacja potraw na półmiskach,
- serwowanie potraw z półmisków salaterek, itp.,
- nalewanie zupy z wazy przez kelnera oraz samego gościa,
- pobieranie z półmisków potraw samodzielnie przez gości,
- pobieranie przez gości napojów w kieliszkach ustawionych na tacy,
- ustawienie i zbieranie jarzyniarek, talerzyków do pieczywa.
Aby zapewnić właściwą i sprawną obsługę należy pamiętać, że serwując lub usługując półmiskiem z lewej strony gościa, kelner przechodzi w kierunku prawym, zaś podając dania wyporcjowane z prawej strony gościa, kelner przechodzi w kierunku lewym.
Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.