Czynności wykonywane z prawej i lewej strony gościa

Czynności wykonywane z prawej i lewej strony gościa

Istnieje ścisły podział dotyczący czynności związanych z obsługą gościa. Pewne czynności wykonuje się podchodząc z prawej strony gościa, a pewne z lewej strony gościa.

Do czynności, które wykonuje się z prawej strony gościa należą:

  • prezentacja win i wódek,
  • napełnianie kieliszków z butelek i karafek,
  • napełnianie filiżanek z dzbanków z kawą i herbatą,
  • podawanie potraw wyporcjowanych na talerzach oraz napojów w kieliszkach,
  • ustawianie talerzy, filiżanek, potraw, szkła i napojów w szklankach i  filiżankach,
  • zbieranie talerzy, filiżanek, sztućców, sosjerek, kieliszków i butelek,
  • uzupełnianie zastawy stołowej, 
  • ustawianie salaterki z jarzynami (na prawo ponad talerzem do dania zasadniczego),
  • ustawianie sosjerki z łyżkami (na prawo od salaterki), uszko sosjerki skierowane w lewą stronę,
  • ustawianie półmiska z daniami zasadniczymi (powyżej talerza płaskiego),
  • zbieranie brudnych naczyń i sztućców.

Do czynności, które wykonuje się podchodząc z lewej strony gościa należą:

  • prezentacja potraw na półmiskach,
  • serwowanie potraw z półmisków salaterek, itp.,
  • nalewanie zupy z wazy przez kelnera oraz samego gościa,
  • pobieranie z półmisków potraw samodzielnie przez gości,
  • pobieranie przez gości napojów w kieliszkach ustawionych na tacy,
  • ustawienie i zbieranie jarzyniarek, talerzyków do pieczywa.

Aby zapewnić właściwą i sprawną obsługę należy pamiętać, że serwując lub usługując półmiskiem z lewej strony gościa, kelner przechodzi w kierunku prawym, zaś podając dania wyporcjowane z prawej strony gościa, kelner przechodzi w kierunku lewym.

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

 

 

 

Słowa kluczowe
obsługa kelnerska serwis Szkolenia kelnerskie obsługa kelnerska