Różne układy kuchni gastronomicznej

Różne układy kuchni gastronomicznej

Istnieje pięć podstawowych układów kuchni: L-Shape, G-Shape, U-Shape, One-Wall i Galley. Rozmiar i kształt pomieszczenia zazwyczaj określają układ. Chociaż istnieją różnice i odchylenia, większość układów kuchni opiera się na jednym z następujących kształtów.

Kuchnia GASTRONOMICZNA w kształcie litery L

Kuchnia gastronomiczna w kształcie litery L

Kuchnia w kształcie litery L jest najpopularniejszym projektem i jest odpowiednia dla każdej kuchni. Obejmuje miejsca pracy na dwóch przylegających do siebie ścianach biegnących prostopadle do siebie. Ten układ dobrze sprawdza się w przypadku dwóch kucharzy pracujących jednocześnie, ponieważ przez obszar roboczy nie przebiegają żadne pasy ruchu. Jeśli pozwala na to miejsce, możliwe jest włączenie centralnej wyspy, która podwaja się jako miejsce produkcyjne. 

Kuchnia GASTRONOMICZNA w kształcie litery U

Kuchnia gastronomiczna w kształcie litery U

Konstrukcja w kształcie litery U to najbardziej wszechstronny układ zarówno dla dużych, jak i małych kuchni. Otacza kucharza ze wszystkich stron i zapewnia dużo miejsca na blacie i przechowywania. Kuchnia w kształcie litery U tworzy efektywny trójkąt pracy i tworzy dużą ilość miejsca do przechowywania. 

Kuchnia GASTRONOMICZNA w kształcie litery G

Kuchnia gastronomiczna w kształcie litery G

Układ w kształcie litery G jest odmianą układu w kształcie litery U, z dodatkiem półwyspu lub częściowej czwartej ściany, która może być wykorzystana na dodatkowy blat i miejsce do przechowywania. Dodając drugi zlew, płytę grzejną lub kuchenkę, kuchnia w kształcie litery G może z łatwością pomieścić dwa trójkąty robocze, zapewniając dwóm kucharzom całkowitą niezależność.

Kuchnia GASTRONOMICZNA z jedną ścianą

Kuchnia gastronomiczna z jedną ścianą

Kuchnia z jedną ścianą jest odpowiedzią na bardzo lokale gastronomiczne. Trójkąt roboczy spłaszcza się, umieszczając zlew między kuchenką a lodówką, aby uzyskać maksymalną wydajność. W przypadku układu z jedną ścianą lodówka powinna być ustawiona tak, aby drzwi otwierały się z dala od zlewu kuchennego, aby wyeliminować możliwość zakłócenia przepływu pracy. 

Kuchnia "kambuzowa" 

Kuchnia kambuzowa

Kuchnia kambuzowa to najefektywniejszy układ dla wąskiej przestrzeni. Składa się z miejsc pracy na dwóch przeciwległych ścianach z jednym pasem ruchu pomiędzy nimi. Umieszczenie kuchenki lub płyty kuchennej po jednej stronie kuchni, a lodówki i zlewu na przeciwległej ścianie ułatwia pracę. 

GASREONOMICZNA Wyspa kuchenna

Gastronomiczna wyspa kuchenna

Wyspa kuchenna to miejsce na kreatywność. Rozmiar będzie zależał od ilości dostępnej przestrzeni i materiału, z którego korzystasz na blacie. Co najmniej 36%- 42% przestrzeni powinno otaczać wyspę ze wszystkich stron, aby umożliwić otwieranie i zamykanie urządzeń takich jak zmywarka i kuchenka. 

 

Słowa kluczowe
projekty technologii