dpdpickup

Rodzaje młynków do kawy: żarnowy stalowy czy ceramiczny?

Rodzaje młynków do kawy: żarnowy stalowy czy ceramiczny?

Jak wybrać młynek do kawy? Czy kupić ekspres z wbudowanym młynkiem czy oddzielnie? Czym się różnią młynki żarnowe stalowe od ceramicznych? Znawcy kawy doskonale wiedzą, że na smak i aromat kawy wpływa wiele czynników – od rodzaju ziaren kawy przez ich odpowiednie zmielenie po sposób parzenia. Aby zyskać wyśmienitą kawę dopasowaną do potrzeb smakowych danego kawosza, trzeba poświęcić chwilę na jej przygotowanie lub zaopatrzyć się w wysokiej jakości urządzenia do przyrządzania kawy. Wśród takich urządzeń są nie tylko ekspresy do kawy, ale także młynki do kawy.

Rola młynka do kawy

Rola młynka do kawy

fot. popularny stalowy młynek do kawy De'Longhi KG79

Kawa, jak wiele produktów spożywczych, smakuje lepiej, im bardziej jest świeża. Jeśli używa się młynka do kawy, można na bieżąco mielić ziarna i otrzymać świeżo zmieloną kawę każdego dnia. Kawy kupione w opakowaniu, już po zmieleniu, nie zapewniają aż tak intensywnego smaku i aromatu jak świeżo zmielona kawa. Do tego warto wspomnieć, że podczas mielenia ulatnia się ten wspaniały, pobudzający zmysły zapach kawy. Kawa przechowywana w ziarnach dłużej zachowuje swoje właściwości i walory smakowe i aromatyczne niż kawa zmielona, nawet zamknięta w szczelnym opakowaniu.

Młynek żarnowy czy udarowy?

Podstawowe rodzaje młynka do kawy to żarnowy i udarowy. Młynki udarowe były bardzo popularne w Polsce w czasach komunistycznych, zanim na rynku pojawiły się kawy rozpuszczalne czy gotowe mielone. Udarowe młynki mają w środku 2 ostrza, które tną ziarna na kawałki. Im dłużej pracuje młynek, tym drobniej zmielona jest kawa. Aby uzyskać dobrze zmieloną kawę, trzeba dość długo czekać. Jednak nie czas oczekiwania na zmieloną kawę jest największym minusem młynka udarowego, ale fakt, że podczas jego pracy dochodzi do przegrzania ostrzy. W rezultacie kawa może zgorzknieć pod wpływem kontaktu z wysoką temperaturą ostrzy. Dlatego o wiele lepiej sprawdzają się współcześnie młynki żarnowe, montowane w większości ekspresów i dostępne jako oddzielne urządzenia.

Młynki żarnowe zbudowane są z żaren, takich jak do mielenia zboża. Dwa żarna obracają się i miażdżą ziarna. Dzięki temu, że dochodzi tu do miażdżenia, a nie cięcia, ziarna zachowują swoje walory smakowe. W młynkach żarnowych nie wytwarza się wysoka temperatura, więc nie ma obawy, że kawa zgorzknieje. Ponadto, młynki żarnowe szybciej zmielą kawę na drobną. Zdecydowanie zatem polecamy wybrać młynek żarnowy – kwestią do wyboru pozostaje, z jakiego materiału wykonany. Młynki żarnowe mogą być stalowe lub ceramiczne.

Młynek żarnowy czy udarowy

Rodzaje młynka żarnowego

O ile wybór między młynkiem udarowym a żarnowym jest prosty, to już decyzja o tym, czy kupić żarnowy młynek stalowy czy ceramiczny może przysporzyć pewnych dylematów. Oba rodzaje młynka mają swoje wady i zalety. Sprawdźmy, czym różni się młynek ceramiczny od młynka stalowego?

Rodzaje młynka żarnowego

Młynek ceramiczny

Wykonany z ceramiki młynek żarnowy bardzo dobrze sprawdzi się do mielenia kawy. Nie ma tu żadnego ryzyka, że dojdzie do przegrzania urządzenia, a ziarna utracą smak. Młynek ceramiczny ma opinię cichszego niż stalowy, ale to błędne stwierdzenie, które nieopatrznie jest powtarzane przez osoby słabo znające się na kawie czy ekspresach. Głośność działania młynka nie zależy od materiału z jakiego jest wykonany, a raczej znaczenie ma tu usytuowanie młynka w ekspresie, wielkość obudowy, materiał wykonania obudowy, głośność pracy silnika czy rozwiązania tłumiące hałas zastosowane w ekspresie. O młynkach ceramicznych zwykło się mówić, że są trochę mniej trwałe niż te stalowe. Częściowo jest to prawdą, ale też nie należy się obawiać, że młynek ceramiczny szybko odmówi posłuszeństwa. Przy prawidłowym użytkowaniu młynek ceramiczny posłuży latami. Choć nie da się ukryć, że jako materiał ceramika jest mniej odporna na zniszczenia od stali.

Młynek ceramiczny

Młynek stalowy

Młynek stalowy często błędnie jest klasyfikowany jako ten głośniejszy. Tak naprawdę, nie powinno być różnicy w głośności pracy młynka stalowego i ceramicznego, bo jak już wspomnieliśmy powyżej, to jak głośne jest urządzenie zależy od innych czynników. Innym mitem szeroko rozpowszechnionym o młynku stalowym jest twierdzenie, że stal może dawać kawie metaliczny posmak. To jednak nieprawda, a można łatwo sobie uświadomić, że materiał wykonania urządzenia nie ma wpływa na smak produktu spożywczego, przywołując na myśl np. blendery. W blenderach także są metalowe ostrza, a jednak nikt nie sugeruje, by koktajle w nich przygotowane miały metaliczny smak. Nie sugeruje, bo tak po prostu nie jest i nie ma prawa być, a to samo dotyczy młynków metalowych.

Młynki stalowe są zatem ciche, nie wpływają na smak i aromat ziarenek kawy, a do tego cechują się wysoką trwałością. Stal nierdzewna jest bardzo odporna na uszkodzenia i wykonane z niej urządzenia, jeśli są odpowiednio używane i czyszczone, spełniają swoją role w kuchni przez długie lata. Nie inaczej jest z młynkami stalowymi. Czasem zdarza się, że w ziarnach kawy zaplącze się mały kamyk czy gałązka. Z taką przeszkodą młynek ceramiczny może mieć problemy. Stalowy da sobie radę. Warto także wspomnieć, że młynek stalowy ma mocniejsze i ostrzejsze żarna i tym samym zdecydowanie zgniata ziarna, bez wytwarzania pyłu. Żarna ceramiczne są słabsze i dlatego może powstawać przy mieleniu nimi pył. Taki pył z ziaren kawy może odbijać się na smaku napoju, czyniąc go trochę bardziej gorzkim.

Młynek stalowy

Co wybrać: młynek stalowy czy ceramiczny?

Podsumowując, młynek ceramiczny jest cichy, dość trwały, jeśli nie trafi się wśród ziaren kamyk czy gałązka oraz szybko i sprawnie mieli ziarna. Minusem jego użytkowania może być wytwarzający się w trakcie mielenia pył negatywnie wpływający na smak kawy. Młynek stalowy także pracuje cicho, jest bardzo trwały i poradzi sobie nawet z małymi kamykami, a do tego żarna są ostrzejsze i mielą kawę bez wytwarzania pyłu. Pomimo iż młynek żarnowy ceramiczny jest naprawdę dobrym urządzeniem, które działa o wiele lepiej niż młynek udarowy, to jednak żarnowy stalowy ma więcej zalet.

Jakie młynki są powszechnie używane przez baristów w gastronomii?

Ekspres z młynkiem do kawy

Czy znajdziemy młynek w każdym ekspresie do kawy? Młynek ceramiczny czy stalowy żarnowy są wbudowane jedynie w ekspresy automatyczne. Takie maszyny mielą ziarna kawy zaraz przed zaparzeniem naparu, co powoduje, że kawa jest świeża, smaczna i aromatyczna. W ekspresie kolbowym czy przelewowym zazwyczaj nie ma wbudowanego młynka, choć można znaleźć na rynku ofertę młynka żarnowego stalowego czy młynka żarnowego ceramicznego w ekspresie innym niż automatyczny. Jeśli chcesz od razu mieć przygotowaną kawę ze zmielonych na bieżąco ziaren, bez konieczności samodzielnego mielenia kawy i posiadania w kuchni dwóch urządzeń do jej przyrządzania, zdecyduj się na zakup ekspresu z młynkiem żarnowym.

Jaki jest najlepszy system spieniający mleko w ekspresach do kawy: porównanie >>

Młynek bez ekspresu  

W sytuacji, gdy masz ekspres bez młynka lub chciałbyś jednak mieć oddzielny młynek, by samodzielnie mielić kawę, to nie ma najmniejszego problemu. W sklepach dostępne są oddzielne młynki do kawy. Szczególnie polecamy to osobom, którym nie zależy na tym by ich ekspres miał wiele funkcji, jak spienianie mleka czy przygotowanie latte i tym samym wybierają prostsze urządzenie bez wbudowanego młynka. Warto wtedy dokupić sam młynek, bo mielenie ziaren znacząco poprawi smak i aromat kawy. Kupując prosty ekspres do przygotowania espresso i młynek do kawy oddzielnie, masz szansę też zaoszczędzić – całość powinna wynieść taniej niż kupno zaawansowanego ekspresu do kawy z wbudowanym młynkiem.

Jakiegokolwiek młynka nie wybierzesz, z pewnością odczujesz różnice podczas spożywania porannej kawy na pobudzenie czy popołudniowej filiżanki pitej dla przyjemności. Napar ze świeżo zmielonych ziaren kawy jest bogatszy i bardziej intensywny w smaku i aromacie.

Infografiki pochodzą z:

http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/coffee-culture/mlynek-stalowy-czy-ceramiczny-w-ekspresie-do-kawy

Słowa kluczowe
kawa młynków