Lista wyposażenia kawiarni gastronomicznej

Lista wyposażenia kawiarni gastronomicznej

Masz biznesplan, świetną lokalizację i idealną nazwę z niesamowitym logo, ale teraz, gdy nadszedł czas, aby zaopatrzyć swoją kawiarnię , nie wiesz, od czego zacząć. Chociaż konkretne wymagania będą się różnić w zależności od firmy, istnieją podstawowe elementy, których wymagają nowe kawiarnie. Aby zorientować się, jaki sprzęt jest potrzebny podczas otwierania kawiarni, zapoznaj się z poniższymi informacjami lub szybkim odniesieniem, zapoznaj się z naszą listą wyposażenia kawiarni.

Sprzęt do kawy, espresso i napojów

Ekspres do kawy

Ekspres do kawy

Pierwszym krokiem dla każdej niezależnej kawiarni jest pozyskiwanie ziaren kawy, które nadadzą Twoim napojom wyrazisty, świeży smak, który zdefiniuje Twoją markę. Drugim krokiem jest wybór ekspresu do kawy, który umożliwia przekształcenie tych ziaren w latte, mokkę, cappuccino i inne napoje specjalne. Te napoje na bazie espresso nie tylko przyciągną klientów, ale zwiększą Twoje przychody bardziej niż sprzedaż filiżanki po filiżance zwykłej, czarnej kawy. Chociaż na sprzedaż jest używany sprzęt, zaleca się zakup nowego ekspresu do kawy, ponieważ będzie to koń pociągowy Twojej kawiarni.

Młynek do kawy

Młynek do kawy

Mielenie kawy w domu i przez cały dzień jest kluczem do stworzenia najlepszych możliwych napojów. W rzeczywistości mielenie ziaren nawet 10 minut przed zaparzeniem może spowodować zauważalny spadek smaku. Ale dlaczego świeżo zmielone ziarna kawy mają taką różnicę? Zwiększa powierzchnię ziarna i daje dostęp do bogatych olejów i rozpuszczalnych cząsteczek, które nadają wyrazisty smak i aromat różnych naparów. Młynki do kawy zapewniają bardzo drobne mielenie, jakiego wymagają ekspresy do kawy.

Zwykły młynek do kawy

Zwykły młynek do kawy

Chociaż klienci, którzy zamawiają napoje specjalne, znacznie przewyższają liczebnie tych, którzy preferują zwykłą czarną kawę, ważne jest, aby pomieścić wszystkich swoich klientów! Pojedynczy młynek zarówno do kawy zwykłej, jak i bezkofeinowej dripa może generalnie nadążać za mniejszym zapotrzebowaniem na tego typu napoje.

Zaparzacze do kawy

Zaparzacze do kawy

Podczas gdy jeden zwykły ekspres do kawy powinien wystarczyć dla przeciętnej kawiarni, istnieje wiele rodzajów do wyboru. Automatyczne zaparzacze, ekspresy przelewowe i urny z kawą to tylko niektóre z wielu sposobów parzenia i serwowania kawy.

Dekantery do kawy

Dekantery do kawy

Kawa często zaparza się w szklanych karafkach, ale są też zaparzacze typu airpot i satelitarne, które zaparzają w naczyniach, które dłużej utrzymują temperaturę kawy. To świetne opcje dla stacji samoobsługowej.

Palarnia kawy

Palarnia kawy

Wiele kawiarni zaczyna dostrzegać korzyści płynące z palenia ziaren we własnym zakresie, zamiast zaopatrywać się w palarnię kawy. Komercyjny sprzęt do palenia kawy zapewnia większą kontrolę nad paleniem ziaren.

Blendery Frappe i Smoothie

Blendery Frappe i Smoothie

Blender z osłoną dźwiękową jest niezbędny, aby móc przygotowywać mrożone napoje na bazie espresso, takie jak mrożona latte, frappe i macchiato. Osłona dźwiękowa umożliwia korzystanie z blendera bez zakłócania atmosfery w firmie, co jest szczególnie ważne w przypadku niewielkich operacji, w których istnieje niewielka odległość między obszarem przygotowywania napojów a częścią wypoczynkową. W celu uzyskania gładszej konsystencji i szybszej obsługi zalecany jest blender szybkoobrotowy. Alternatywnie możesz również zainwestować w maszynę do granity, aby mieć pod ręką stały zapas mrożonej lub mrożonej kawy i herbaty!

Zaparzacze do mrożonej herbaty i dozowniki do mrożonej herbaty

Zaparzacze do mrożonej herbaty i dozowniki do mrożonej herbaty

Od tradycyjnej mrożonej herbaty po południową słodką herbatę, mrożona herbata to klasyczny napój, który klienci uwielbiają popijać latem. Możesz kupić niezależny zaparzacz do herbaty dedykowany do tego typu napoju, ale w zależności od wielkości Twojej kawiarni, możesz również zainteresować się zestawami do parzenia kawy i herbaty, aby zaoszczędzić miejsce na blacie. Po przygotowaniu herbaty istnieje również wiele opcji dozowników do wyboru.

Dozownik gorącej wody

Dozownik gorącej wody

Chociaż wiele ekspresów do kawy jest wyposażonych we wbudowany kran z gorącą wodą, samodzielny dystrybutor gorącej wody może zwiększyć ilość wrzącej wody, a nawet usunąć korki spowodowane przez kogoś, kto próbuje zaparzyć kawę i napełnić kilka kubków gorącą wodą na herbatę w w tym samym czasie. Ponieważ gorąca woda jest również używana do wielu zadań związanych z czyszczeniem, posiadanie gorącej wody za pociągnięciem dźwigni może również skrócić czas potrzebny na rutynowe czyszczenie w ciągu dnia.

ZADAJ NAM ZAPYTANIE DOTYCZĄCE OTWARCIA LUB ZAPROJEKTOWANIA TWOJEJ KAWIARNI
A MY Z CHĘCIĄ TOBIE DORADZIMY I POMOŻEMY PRZEJŚĆ PRZEZ WSZYSTKIE ETAPY WDROŻENIA POMYSŁU W ŻYCIE.

  • Wyjaśnimy zagadnienia i aspekty prawne związane z otwarciem lokalu gastronomicznego.
  • Pomożemy w wyborze najlepszej lokalizacji dla Twojego biznesu.
  • Pomożemy w wyborze najlepszego sprzętu dostosowanego do Twoich możliwości finansowych.
  • Pomożemy i doradzimy w organizacji Twojej działalności a w szczególności z aspektami związanymi z zaopatrzeniem, zarządzaniu personelem oraz poprawną kontrolą kosztów.

Już nie musisz wertować wielu książek spędzać wiele godzin przy internecie żeby rozwiać wątpliwości lub wyszukać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Przekażemy Tobie mnóstwo wiedzy i przydatnych plików np.: rozliczeniowych, druki personalne oraz wzory umów.
Wszystkie te dokumenty pozwolą Tobie poprawnie zarządzać, prowadzić i cieszyć się  z prowadzenia biznesu gastronomicznego.

ZapamiętajJeżeli jesteś zainteresowany usługami doradczymi w gastronomi skontaktuj się z nami:
E-mail: biuro@gastrowiedza.pl 
Tel.: 664 578 090            

Słowa kluczowe
wyposażenie gastronomii wyposażenie kawiarni