Zysk operacyjny
Rodzaj zysku najbardziej przydatny w analizach biznesu gastronomicznego (jego kondycji i efektywności).
Zysk operacyjny (zwany również EBIT , od Earnings Before deducting Interest and Taxes) to przychód pomniejszony o koszty surowcowe, operacyjne, personalne i o odpisy amortyzacyjne (ten sam rodzaj zysku ale przed potrąceniem amortyzacji nazywany jest EBITA, od ang. Earnings before Interest, Taxes and Amortization).
Ten rodzaj zysku obrazuje nam zysk wygenerowany z podstawowej działalności przedsiębiorstwa. Mówi o kondycji firmy, ponieważ uwzględnia wszystkie podstawowe koszty w gastronomii, a „nie dotyka” kwestii ewentualnych odsetek od zaciągniętych kredytów czy należnego podatku.
Rodzaj zysku najbardziej przydatny w analizach biznesu gastronomicznego (jego kondycji i efektywności).
Zysk operacyjny (zwany również EBIT , od Earnings Before deducting Interest and Taxes) to przychód pomniejszony o koszty surowcowe, operacyjne, personalne i o odpisy amortyzacyjne (ten sam rodzaj zysku ale przed potrąceniem amortyzacji nazywany jest EBITA, od ang. Earnings before Interest, Taxes and Amortization).
Ten rodzaj zysku obrazuje nam zysk wygenerowany z podstawowej działalności przedsiębiorstwa. Mówi o kondycji firmy, ponieważ uwzględnia wszystkie podstawowe koszty w gastronomii, a „nie dotyka” kwestii ewentualnych odsetek od zaciągniętych kredytów czy należnego podatku.