Zysk netto

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Ostatnia pozycja rachunku wyników (w analizach księgowych). Dlatego ostatnia, bo jego sumę stanowi to co pozostaje po odliczeniu (od przychodu) wszystkich kosztów:

  • Kosztów wytworzenia (koszty surowca:food cost i beverage cost)
  • Kosztów operacyjnych (media, transport, środki operacyjne, środki czystości, opakowania, telefony itd.)
  • Kosztów personalnych  (w tym koszty zarządu)
  • Podatków
  • Zobowiązań z tytułu odsetek (zaciągnięte pożyczki, kredyty)
  • Amortyzacji (koszt bezgotówkowy)

Nasza księgowość podając nam zyski za dany okres najprawdopodobniej będzie miała na myśli właśnie ten rodzaj zysku. Pamiętać należy, iż w oficjalnej i mniej oficjalnej komunikacji funkcjonują różne pojęcia zysku. Uważać więc należy, by w bezpośredniej komunikacji źle nie zrozumieć się z naszym rozmówcą posługując się pojęciem zysk.

 

Inne rodzaje zysku :

Ostatnia pozycja rachunku wyników (w analizach księgowych). Dlatego ostatnia, bo jego sumę stanowi to co pozostaje po odliczeniu (od przychodu) wszystkich kosztów:

  • Kosztów wytworzenia (koszty surowca:food cost i beverage cost)
  • Kosztów operacyjnych (media, transport, środki operacyjne, środki czystości, opakowania, telefony itd.)
  • Kosztów personalnych  (w tym koszty zarządu)
  • Podatków
  • Zobowiązań z tytułu odsetek (zaciągnięte pożyczki, kredyty)
  • Amortyzacji (koszt bezgotówkowy)

Nasza księgowość podając nam zyski za dany okres najprawdopodobniej będzie miała na myśli właśnie ten rodzaj zysku. Pamiętać należy, iż w oficjalnej i mniej oficjalnej komunikacji funkcjonują różne pojęcia zysku. Uważać więc należy, by w bezpośredniej komunikacji źle nie zrozumieć się z naszym rozmówcą posługując się pojęciem zysk.

 

Inne rodzaje zysku :

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!