Zastawa stołowa porcelanowa
Zastawa stołowa porcelanowa musi harmonizować z wystrojem wnętrza sali konsumenckiej, a także z pozostałymi elementami znajdującymi się na stole konsumpcyjnym. Porcelana musi być odporna na użytkowanie. Większość serwisów może być myta w zmywarkach bez uszczerbku dla ornamentu. Dla restauratorów istotne powinny być kryteria zakupu porcelany stołowej, to znaczy:
- możliwość dokupienia zastawy z danej serii przez kilka lat,
- kształt naczyń powinien umożliwiać sztaplowanie (ustawianie w stosy),
- musi nadawać się do mycia w zmywarkach, używania w salamandrze (do zapiekania potraw) i kuchence mikrofalowej,
- nalewanie z dzbanków nie powinno sprawiać trudności (bez kapania),
- ucha dzbanków i filiżanek muszą mieć taki kształt, aby można było posługiwać się nimi wygodnie,
- mycie nie powinno być utrudnione przez rogi, kanty, rowki i ozdoby.
Zastawa stołowa porcelanowa musi harmonizować z wystrojem wnętrza sali konsumenckiej, a także z pozostałymi elementami znajdującymi się na stole konsumpcyjnym. Porcelana musi być odporna na użytkowanie. Większość serwisów może być myta w zmywarkach bez uszczerbku dla ornamentu. Dla restauratorów istotne powinny być kryteria zakupu porcelany stołowej, to znaczy:
- możliwość dokupienia zastawy z danej serii przez kilka lat,
- kształt naczyń powinien umożliwiać sztaplowanie (ustawianie w stosy),
- musi nadawać się do mycia w zmywarkach, używania w salamandrze (do zapiekania potraw) i kuchence mikrofalowej,
- nalewanie z dzbanków nie powinno sprawiać trudności (bez kapania),
- ucha dzbanków i filiżanek muszą mieć taki kształt, aby można było posługiwać się nimi wygodnie,
- mycie nie powinno być utrudnione przez rogi, kanty, rowki i ozdoby.