Zastawa stołowa porcelanowa

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Zastawa stołowa porcelanowa musi harmonizować z wystrojem wnętrza sali konsumenckiej, a także z pozostałymi elementami znajdującymi się na stole konsumpcyjnym. Porcelana musi być odporna na użytkowanie. Większość serwisów może być myta w zmywarkach bez uszczerbku dla ornamentu. Dla restauratorów  istotne powinny być kryteria zakupu porcelany stołowej, to znaczy:

  • możliwość dokupienia zastawy z danej serii przez kilka lat,
  • kształt naczyń powinien umożliwiać sztaplowanie (ustawianie w stosy),
  • musi nadawać się do mycia w zmywarkach, używania w salamandrze (do zapiekania potraw) i kuchence mikrofalowej,
  • nalewanie z dzbanków nie powinno sprawiać trudności (bez kapania),
  • ucha dzbanków i filiżanek muszą mieć taki kształt, aby można było posługiwać się nimi wygodnie,
  • mycie nie powinno być utrudnione przez rogi, kanty, rowki i ozdoby.

Zastawa stołowa porcelanowa musi harmonizować z wystrojem wnętrza sali konsumenckiej, a także z pozostałymi elementami znajdującymi się na stole konsumpcyjnym. Porcelana musi być odporna na użytkowanie. Większość serwisów może być myta w zmywarkach bez uszczerbku dla ornamentu. Dla restauratorów  istotne powinny być kryteria zakupu porcelany stołowej, to znaczy:

  • możliwość dokupienia zastawy z danej serii przez kilka lat,
  • kształt naczyń powinien umożliwiać sztaplowanie (ustawianie w stosy),
  • musi nadawać się do mycia w zmywarkach, używania w salamandrze (do zapiekania potraw) i kuchence mikrofalowej,
  • nalewanie z dzbanków nie powinno sprawiać trudności (bez kapania),
  • ucha dzbanków i filiżanek muszą mieć taki kształt, aby można było posługiwać się nimi wygodnie,
  • mycie nie powinno być utrudnione przez rogi, kanty, rowki i ozdoby.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!