Zasady podawania napojów zimnych butelkowych
Napoje zimne należy podawać Gościowi w oryginalnych opakowaniach. Otwieranie butelki powinno się odbywać przy Gościu jeżeli butelki są otwierane przy barze, kelner mają obowiązek przenieść je do stołu na
małych okrągłych tacach.
Otwierając butelkę przy Gościu należy trzymać ją w lewej ręce,
prawą ręką zaś podważyć jednocześnie kapsel przy otworze szyjki. Butelki z napojami gazowanymi należy odchylać otworem ukośnie od Gościa, otwierać powoli zaciski, następnie przełożyć butelkę do prawej ręki i przytrzymując zacisk palcem wskazującym nalewać z prawej strony Gościa.
Po otwarciu butelki kelner nalewa napój do przygotowanej szklanki, z prawej strony Gościa, zachowując ruch prawostronny. Jeżeli w butelce pozostał napój, to stawia się ją na stole Gościa.
Napoje zimne należy podawać Gościowi w oryginalnych opakowaniach. Otwieranie butelki powinno się odbywać przy Gościu jeżeli butelki są otwierane przy barze, kelner mają obowiązek przenieść je do stołu na
małych okrągłych tacach.
Otwierając butelkę przy Gościu należy trzymać ją w lewej ręce,
prawą ręką zaś podważyć jednocześnie kapsel przy otworze szyjki. Butelki z napojami gazowanymi należy odchylać otworem ukośnie od Gościa, otwierać powoli zaciski, następnie przełożyć butelkę do prawej ręki i przytrzymując zacisk palcem wskazującym nalewać z prawej strony Gościa.
Po otwarciu butelki kelner nalewa napój do przygotowanej szklanki, z prawej strony Gościa, zachowując ruch prawostronny. Jeżeli w butelce pozostał napój, to stawia się ją na stole Gościa.