Zakład gastronomiczny sieci zamkniętej
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Zakłady sieci zamkniętej
- stołówki, bufety pracownicze w zakładzie pracy
- stołówki i bufety pracownicze na zlecenie pracodawcy
- stołówki z codziennym wyżywienie – szpitale, internaty
- stołówki szkolne
Najczęściej spotykamy się z działalnością dwóch typów zakładów: stołówek i bufetów. Powstają one przy instytucjach, w których znajdują się większe skupiska ludzi, np. w zakładach pracy, domach akademickich, internatach. Zadaniem zakładów gastronomicznych w sieci zamkniętej jest świadczenie usług podstawowych, uzupełniających i dodatkowych.
Zakłady sieci zamkniętej
- stołówki, bufety pracownicze w zakładzie pracy
- stołówki i bufety pracownicze na zlecenie pracodawcy
- stołówki z codziennym wyżywienie – szpitale, internaty
- stołówki szkolne
Najczęściej spotykamy się z działalnością dwóch typów zakładów: stołówek i bufetów. Powstają one przy instytucjach, w których znajdują się większe skupiska ludzi, np. w zakładach pracy, domach akademickich, internatach. Zadaniem zakładów gastronomicznych w sieci zamkniętej jest świadczenie usług podstawowych, uzupełniających i dodatkowych.