Zakład gastronomiczny sieci otwartej
Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług.
1. Zakład gastronomiczny sieci otwartej
- zakłady typu żywieniowego – zaspokajanie potrzeby Gościa w zakresie żywienia
- zakłady typu uzupełniającego – usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, w znacznym zakresie usługi kulturalno-rozrywkowe
2. Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług
- zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro)
- zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary alkoholowe)
Typy żywieniowe:
- restauracje – mają obsługę kelnerską i potrawy sporządzane na zamówienie Gościa
- bary uniwersalne – samoobsługa, popularne potrawy typu barowego
- jadłodajnie – nie ma napojów alkoholowych, potrawy codziennie uprzednio przygotowane, mają obsługę kelnerską
- bary szybkiej obsługi – samoobsługa, nie ma alkoholu
- bistro – usługi żywienia o wysokim standardzie, alkohol
- bar przekąskowe– samoobsługa, bez alkoholu
Typy uzupełniające:
- winiarnie – obsługa kelnerska, przekąski, miody pitne
- piwiarnie – obsługa kelnerska, odpowiednie i kulturalne warunki picia piwa
- bary rozrywkowe – z obsługą kelnerską, wykwintne przekąski zimne, napoje
- koktajl bar – część zakładu macierzystego
- kawiarnie – obsługa kelnerska, wyroby cukiernicze, wypoczynek i rozrywka
- cafeteria – z obsługą kelnerską
- bar aperitif – na wysokim poziomie, napoje alkoholowe, przekąski, koktajle, obsługa przez barmanów
Zakłady gastronomiczne różnią się nie tylko asortymentem sprzedawanych potraw, napojów i towarów handlowych, warunkami technicznymi, w jakich odbywa się produkcja i konsumpcja (lokal i jego wyposażenie), lecz także metodami obsługi.
Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług.
1. Zakład gastronomiczny sieci otwartej
- zakłady typu żywieniowego – zaspokajanie potrzeby Gościa w zakresie żywienia
- zakłady typu uzupełniającego – usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, w znacznym zakresie usługi kulturalno-rozrywkowe
2. Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług
- zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro)
- zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary alkoholowe)
Typy żywieniowe:
- restauracje – mają obsługę kelnerską i potrawy sporządzane na zamówienie Gościa
- bary uniwersalne – samoobsługa, popularne potrawy typu barowego
- jadłodajnie – nie ma napojów alkoholowych, potrawy codziennie uprzednio przygotowane, mają obsługę kelnerską
- bary szybkiej obsługi – samoobsługa, nie ma alkoholu
- bistro – usługi żywienia o wysokim standardzie, alkohol
- bar przekąskowe– samoobsługa, bez alkoholu
Typy uzupełniające:
- winiarnie – obsługa kelnerska, przekąski, miody pitne
- piwiarnie – obsługa kelnerska, odpowiednie i kulturalne warunki picia piwa
- bary rozrywkowe – z obsługą kelnerską, wykwintne przekąski zimne, napoje
- koktajl bar – część zakładu macierzystego
- kawiarnie – obsługa kelnerska, wyroby cukiernicze, wypoczynek i rozrywka
- cafeteria – z obsługą kelnerską
- bar aperitif – na wysokim poziomie, napoje alkoholowe, przekąski, koktajle, obsługa przez barmanów
Zakłady gastronomiczne różnią się nie tylko asortymentem sprzedawanych potraw, napojów i towarów handlowych, warunkami technicznymi, w jakich odbywa się produkcja i konsumpcja (lokal i jego wyposażenie), lecz także metodami obsługi.