Zakład gastronomiczny
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Zakładem gastronomicznym nazywamy wyodrębnioną lokalowo i organizacyjnie
jednostkę prowadzącą działalność gospodarczą o charakterze usługowym.
Usługi te obejmują czynności mające na celu:
- przygotowanie wyrobów kulinarnych i napojów do konsumpcji na miejscu i na wynos,
- sprzedaż wyrobów kulinarnych i towarów handlowych,
- zapewnienie warunków umożliwiających konsumpcję w miejscu sprzedaży,
- świadczenie usług dodatkowych.
Zakładem gastronomicznym nazywamy wyodrębnioną lokalowo i organizacyjnie
jednostkę prowadzącą działalność gospodarczą o charakterze usługowym.
Usługi te obejmują czynności mające na celu:
- przygotowanie wyrobów kulinarnych i napojów do konsumpcji na miejscu i na wynos,
- sprzedaż wyrobów kulinarnych i towarów handlowych,
- zapewnienie warunków umożliwiających konsumpcję w miejscu sprzedaży,
- świadczenie usług dodatkowych.