Zakład gastronomiczny

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Zakładem gastronomicznym nazywamy wyodrębnioną lokalowo i organizacyjnie

jednostkę prowadzącą działalność gospodarczą o charakterze usługowym.

Usługi te obejmują czynności mające na celu:

  • przygotowanie wyrobów kulinarnych i napojów do konsumpcji na miejscu i na wynos,
  • sprzedaż wyrobów kulinarnych i towarów handlowych,
  • zapewnienie warunków umożliwiających konsumpcję w miejscu sprzedaży,
  • świadczenie usług dodatkowych.

Zakładem gastronomicznym nazywamy wyodrębnioną lokalowo i organizacyjnie

jednostkę prowadzącą działalność gospodarczą o charakterze usługowym.

Usługi te obejmują czynności mające na celu:

  • przygotowanie wyrobów kulinarnych i napojów do konsumpcji na miejscu i na wynos,
  • sprzedaż wyrobów kulinarnych i towarów handlowych,
  • zapewnienie warunków umożliwiających konsumpcję w miejscu sprzedaży,
  • świadczenie usług dodatkowych.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!