Zakąska-Tournedos (wym.turnedo)

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Są to smażone na patelni lub na grilu kawałki środkowej części polędwicy grubości 2,5-3,0 cm owinięte plasterkami boczku lub słoniny. Porcja składa się z dwóch kawałków mięsa usmażonego na różowo (po angielsku). Podaje się je ze specjalnym garniturem, np. wątróbką z drobiu i pieczarkami (tylko kapelusze) polane sosem madera.

Są to smażone na patelni lub na grilu kawałki środkowej części polędwicy grubości 2,5-3,0 cm owinięte plasterkami boczku lub słoniny. Porcja składa się z dwóch kawałków mięsa usmażonego na różowo (po angielsku). Podaje się je ze specjalnym garniturem, np. wątróbką z drobiu i pieczarkami (tylko kapelusze) polane sosem madera.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!