Zakąska-Ostryga

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Ostryga - jadalny mięczak należący do grupy małżów morskich. Do konsumpcji przeznacza się ostrygę z silnie zwartymi skorupami. Z ostryg przyrządza się głównie przystawki. W tym celu składa się je w połówkach muszli na lodzie i dekoruje cytryną.  Można również przygotowywać  jako potrawy duszone i pieczone.

Ostryga - jadalny mięczak należący do grupy małżów morskich. Do konsumpcji przeznacza się ostrygę z silnie zwartymi skorupami. Z ostryg przyrządza się głównie przystawki. W tym celu składa się je w połówkach muszli na lodzie i dekoruje cytryną.  Można również przygotowywać  jako potrawy duszone i pieczone.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!