Zakąska-Hamburger
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
To rodzaj kotleta; potrawa mięsna, popularna jako zakąska w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA. Hamburgery sporządza się z mieszaniny mięsa (mielonego lub siekanego, niepeklowanego). Klasyczny hamburger jest sporządzany z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem przypraw i pieczony na ruszcie (bez panierowania).
To rodzaj kotleta; potrawa mięsna, popularna jako zakąska w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA. Hamburgery sporządza się z mieszaniny mięsa (mielonego lub siekanego, niepeklowanego). Klasyczny hamburger jest sporządzany z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem przypraw i pieczony na ruszcie (bez panierowania).