Zakąska-Galantyna

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Galantyna to potrawa z drobiu, mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny lub ryb. Jest to mielona masa mięsna zmieszana często z dodatkami dekoracyjnymi, zawinięta w płat mięsa lub w skórę (rybią) i uformowana w gruby wałek.

Galantyna to potrawa z drobiu, mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny lub ryb. Jest to mielona masa mięsna zmieszana często z dodatkami dekoracyjnymi, zawinięta w płat mięsa lub w skórę (rybią) i uformowana w gruby wałek.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!