dpdpickup

Wódki

Wódki wytwarza się przede wszystkim ze zbóż (żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa i kukurydzy). Mogą również zawierać alkohol pochodzący z surowców takich, jak melasa czy ziemniaki. Sposób otrzymywania wódki jest taki sam i opiera się o proces destylacji, w wyniku której powstaje alkohol. Ilość alkoholu reguluje się, rozcieńczając go z wodą. Na smak można wpływać, dodając np. jagody jałowca do destylatu zbożowego (otrzymamy w ten sposób wódkę jałowcową). Maliny można poddać procesowi maceracji w alkoholu etylowym, oddadzą mu one swój aromat.  Po ponownej destylacji otrzymamy wódkę o smaku malinowym.

Wódki wytwarza się przede wszystkim ze zbóż (żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa i kukurydzy). Mogą również zawierać alkohol pochodzący z surowców takich, jak melasa czy ziemniaki. Sposób otrzymywania wódki jest taki sam i opiera się o proces destylacji, w wyniku której powstaje alkohol. Ilość alkoholu reguluje się, rozcieńczając go z wodą. Na smak można wpływać, dodając np. jagody jałowca do destylatu zbożowego (otrzymamy w ten sposób wódkę jałowcową). Maliny można poddać procesowi maceracji w alkoholu etylowym, oddadzą mu one swój aromat.  Po ponownej destylacji otrzymamy wódkę o smaku malinowym.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!