Wina musujące
Oceniając wino musujące, zwracamy uwagę na bąbeliki i smak. Nie powinno ono zbyt długo stać, najlepiej pić świeże. Przy kupnie wina musującego warto pamiętać o tym, że lepszej jakosciowo są te w dużych butelkach (od magnum). Warto również sprawdzić jakiej fermentacji poddano wino musujące, czy była to wtórna fermentacja bezpośrednio w zamkniętej butelce (methode champenoise), czy prowadzona w cisnieniowych zamknietych pojemnikach (dużo tańsza metoda od pierwszej). Do koktaili lub aperitfu używa się wyłącznie wytrawnych win musujących (dry lub brut). Po posiłku zalecamy podawać półwytrawne. Szampanem można nazywać wyłacznie wino musujące z regionu Champagne, we Francji otrzymywany tylko methode champenoise.
Oceniając wino musujące, zwracamy uwagę na bąbeliki i smak. Nie powinno ono zbyt długo stać, najlepiej pić świeże. Przy kupnie wina musującego warto pamiętać o tym, że lepszej jakosciowo są te w dużych butelkach (od magnum). Warto również sprawdzić jakiej fermentacji poddano wino musujące, czy była to wtórna fermentacja bezpośrednio w zamkniętej butelce (methode champenoise), czy prowadzona w cisnieniowych zamknietych pojemnikach (dużo tańsza metoda od pierwszej). Do koktaili lub aperitfu używa się wyłącznie wytrawnych win musujących (dry lub brut). Po posiłku zalecamy podawać półwytrawne. Szampanem można nazywać wyłacznie wino musujące z regionu Champagne, we Francji otrzymywany tylko methode champenoise.