PUB
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
To rodzaj baru piwnego, w którym zazwychaj się stoi. Niektóre lokale mają w asortymecie ponad 100 rodzajów piwa butelkowego, spełniając więc każdą zachciankę klienta. Niełatwo zadowolić jedynie wytrawnych znawców. Browar prowadzący bar sprzedaje zazwyczaj piwo własnej produkcji.
Gość powinien mieć wybór pomiędzy różnymi rodzajami piwa, nie można więc zapominać o piwie rozlewanym z beczki. Takie piwo smakuje lepiej, gdyż jest za każdym razem świeżo tłoczone. Trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury rozlewanego trunku, uwzględniając przyjęte normy regionalne. Zazwyczaj jest to temperatura od 8 do 12 stopni celsjusza. Jedynie w Wielkiej Brytanii preferowane jest piwo o temperaturze pokojowej.
To rodzaj baru piwnego, w którym zazwychaj się stoi. Niektóre lokale mają w asortymecie ponad 100 rodzajów piwa butelkowego, spełniając więc każdą zachciankę klienta. Niełatwo zadowolić jedynie wytrawnych znawców. Browar prowadzący bar sprzedaje zazwyczaj piwo własnej produkcji.
Gość powinien mieć wybór pomiędzy różnymi rodzajami piwa, nie można więc zapominać o piwie rozlewanym z beczki. Takie piwo smakuje lepiej, gdyż jest za każdym razem świeżo tłoczone. Trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury rozlewanego trunku, uwzględniając przyjęte normy regionalne. Zazwyczaj jest to temperatura od 8 do 12 stopni celsjusza. Jedynie w Wielkiej Brytanii preferowane jest piwo o temperaturze pokojowej.