POS (program komputerowy wspierający sprzedaż; nazwa ang. point of sales - punkt sprzedaży)
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Oprogramowanie ze sprzętem komputerowym,którego celem jest usprawnienie sprzedaży oraz jej obszerne raportowanie. Najczęściej jest zintegrowane z drukarkami bonowymi (zamówień) i/lub programami do zarządzania gospodarka magazynową czy drukarką faktur.
Obsługa korzystająca z programów komputerowych typu POS ma komfort szybkiej i intuicyjnej pracy „na kasie” poprzez przemyślaną konstrukcję takiego oprogramowania. Kierownicy natomiast posiadają przydatne narzędzie do generowania wszelkiego typu raportów sprzedaży.
Jak funkcjonuje POS:
Na ekranie komputera takiego programu widnieją klawisze odpowiadające grupom asortymentowym (np. zupy, przystawki, dania główne, desery, napoje zimne itd.). Po wejściu na daną grupę asortymentową widzimy już same artykuły z danej grupy będące w ofercie lokalu.
Korzystając więc z programu kasowego mamy wrażenie, że przerzucamy strony naszego menu i dotykając poszczególnych pozycji palcem powodujemy ich zamówienie (na kuchni czy w barze).
Wystarczy tylko „kliknąć” na wybraną potrawę i ewentualnie zdefiniować dodatki a zamówienie w ułamku sekund pojawia się na odpowiednim stanowisku przygotowawczym (bar , kuchnia) w postaci wydruku bonu na drukarce bonowej.
Z perspektywy doskonalenia organizacjipracy użytkowanie programów komputerowych wspierających sprzedaż ma taką zaletę, że obsługa lokalu gastronomicznego nie musi komunikować się bezpośrednio z pozostałymi stanowiskami (kuchnia, bar) aby złożyć zamówienie.
Wystarczy, że wybiorą na ekranie określone dania i napoje a program rozdzieli zamówienie na odpowiednie stanowiska. Tym samym taki system kasowy porządkuje zamówienia w lokalu i przyspiesza obsługę. Nie ma już problemu z ręcznym wypisywaniem zamówień oraz kolejnością przygotowywania dań.
Oprogramowanie ze sprzętem komputerowym,którego celem jest usprawnienie sprzedaży oraz jej obszerne raportowanie. Najczęściej jest zintegrowane z drukarkami bonowymi (zamówień) i/lub programami do zarządzania gospodarka magazynową czy drukarką faktur.
Obsługa korzystająca z programów komputerowych typu POS ma komfort szybkiej i intuicyjnej pracy „na kasie” poprzez przemyślaną konstrukcję takiego oprogramowania. Kierownicy natomiast posiadają przydatne narzędzie do generowania wszelkiego typu raportów sprzedaży.
Jak funkcjonuje POS:
Na ekranie komputera takiego programu widnieją klawisze odpowiadające grupom asortymentowym (np. zupy, przystawki, dania główne, desery, napoje zimne itd.). Po wejściu na daną grupę asortymentową widzimy już same artykuły z danej grupy będące w ofercie lokalu.
Korzystając więc z programu kasowego mamy wrażenie, że przerzucamy strony naszego menu i dotykając poszczególnych pozycji palcem powodujemy ich zamówienie (na kuchni czy w barze).
Wystarczy tylko „kliknąć” na wybraną potrawę i ewentualnie zdefiniować dodatki a zamówienie w ułamku sekund pojawia się na odpowiednim stanowisku przygotowawczym (bar , kuchnia) w postaci wydruku bonu na drukarce bonowej.
Z perspektywy doskonalenia organizacjipracy użytkowanie programów komputerowych wspierających sprzedaż ma taką zaletę, że obsługa lokalu gastronomicznego nie musi komunikować się bezpośrednio z pozostałymi stanowiskami (kuchnia, bar) aby złożyć zamówienie.
Wystarczy, że wybiorą na ekranie określone dania i napoje a program rozdzieli zamówienie na odpowiednie stanowiska. Tym samym taki system kasowy porządkuje zamówienia w lokalu i przyspiesza obsługę. Nie ma już problemu z ręcznym wypisywaniem zamówień oraz kolejnością przygotowywania dań.