Pomocnik kelnerski
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Pomocnik kelnerski jestważnym elementem wyposażenia sali. Zarówno w restauracji, jak i kawiarni na pomocnikach ustawia się talerze, filiżanki, sztućce, kieliszki, szklanki, serwetki, tace, popielniczki. Sprzęt ten znajduje się na półkach pomocnika lub w jego szufladach. W szufladach na ogół przechowuje się sztućce i serwetki, a na półkach porcelanę i szkło. Przed dokonaniem wyboru stołu pomocniczego należy określić najdogodniejsze miejsce na ustawienie jego w lokalu.
Pomocnik kelnerski jestważnym elementem wyposażenia sali. Zarówno w restauracji, jak i kawiarni na pomocnikach ustawia się talerze, filiżanki, sztućce, kieliszki, szklanki, serwetki, tace, popielniczki. Sprzęt ten znajduje się na półkach pomocnika lub w jego szufladach. W szufladach na ogół przechowuje się sztućce i serwetki, a na półkach porcelanę i szkło. Przed dokonaniem wyboru stołu pomocniczego należy określić najdogodniejsze miejsce na ustawienie jego w lokalu.