Pojemniki termoizolacyjne
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Podstawowym sprzętem służącym do transportu schłodzonych lub gorących potraw i napojów są pojemniki termoizolacyjne (termosy, termoporty), wykonane ze stali nierdzewnej lub z tworzyw sztucznych. Gwarantują utrzymanie odpowiednio wysokiej lub niskiej temperatury potrawy w stosunkowo długim czasie. Ich parametry termoizolacyjne zapewniają spadek temperatury dań i płynów gorących nieprzekraczający 1-2°C w ciągu godziny, przy temperaturze początkowej 85°C i temperaturze otoczenia 20°C, bądź wzrost temperatury płynów schłodzonych nie więcej niż 0,34-0,50°C na godzinę.
Podstawowym sprzętem służącym do transportu schłodzonych lub gorących potraw i napojów są pojemniki termoizolacyjne (termosy, termoporty), wykonane ze stali nierdzewnej lub z tworzyw sztucznych. Gwarantują utrzymanie odpowiednio wysokiej lub niskiej temperatury potrawy w stosunkowo długim czasie. Ich parametry termoizolacyjne zapewniają spadek temperatury dań i płynów gorących nieprzekraczający 1-2°C w ciągu godziny, przy temperaturze początkowej 85°C i temperaturze otoczenia 20°C, bądź wzrost temperatury płynów schłodzonych nie więcej niż 0,34-0,50°C na godzinę.