Pocket (z ang. kieszeń, inaczej: palmtop, bonownik)
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Urządzenie elektroniczne kompatybilne z oprogramowaniem kasowym typu POS.
Inne nazwy to: palmtop,bonownik. Swą nazwę zawdzięcza swoim niewielkim rozmiarom, dzięki którym może zmieścić się w kieszeni (z ang. pocket=kieszeń).
Jest pewną formą przenośnych stanowisk kasowych POS. W ich zastosowaniu chodzi o to, by kelnerzy nie musieli podchodzić do głównego stanowiska kasowego, by zabonować zamówienie ze stolika, ale by już wysłuchując zamówienia swoich gości bonować potrawy i napoje na kasę za pośrednictwem „pocketa”.
Używanie pocket’ów przez kelnerów ma na celu zaoszczędzenie czasu. Pominąć bowiem mogą dwie czynności: spisywanie zamówienia do notesu oraz nanoszenie zamówienia na kasę główną POS.
Schemat systemu kasowego w restauracji z użyciem bonowników typu „pocket”:
Urządzenie elektroniczne kompatybilne z oprogramowaniem kasowym typu POS.
Inne nazwy to: palmtop,bonownik. Swą nazwę zawdzięcza swoim niewielkim rozmiarom, dzięki którym może zmieścić się w kieszeni (z ang. pocket=kieszeń).
Jest pewną formą przenośnych stanowisk kasowych POS. W ich zastosowaniu chodzi o to, by kelnerzy nie musieli podchodzić do głównego stanowiska kasowego, by zabonować zamówienie ze stolika, ale by już wysłuchując zamówienia swoich gości bonować potrawy i napoje na kasę za pośrednictwem „pocketa”.
Używanie pocket’ów przez kelnerów ma na celu zaoszczędzenie czasu. Pominąć bowiem mogą dwie czynności: spisywanie zamówienia do notesu oraz nanoszenie zamówienia na kasę główną POS.
Schemat systemu kasowego w restauracji z użyciem bonowników typu „pocket”: