Platery
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Tak zwana Zastawa stołowa metalowa (platerowana). Zastawa metalowa to wszystkie przedmioty potrzebne do obsługi Gości. Powinna ona być funkcjonalna, estetyczna i łatwa do utrzymania w czystości, odporna na korozję, działanie kwasów i innych składników chemicznych. Sprzęt metalowy jest wyrabiany z metali nierdzewnych, kwasoodpornych, polerowanych na kolor srebrzysty. Najczęściej sprzęt metalowy jest wykonany ze stali nierdzewnej lub aluminium.
Ze stali nierdzewnej wytwarza się:
- wózki,
- garnki,
- półmiski,
- salaterki,
- sztućce.
Ostrza noży są wykonywane ze szczególnie twardego rodzaju stali nierdzewnej. Do mycia można używać detergentów, nie powinno się szorować powierzchni polerowanych. Wymiary naczyń stołowych przeznaczonych do podawania potraw są znormalizowane. Do obsługi Gości niezbędne są nakrycia stołowe (sztućce), tj.: noże, widelce, łyżki i łyżeczki. Dobierając sztućce należy zwracać uwagę na kształt trzonków, wielkość i estetykę ich wykończenia.
Tak zwana Zastawa stołowa metalowa (platerowana). Zastawa metalowa to wszystkie przedmioty potrzebne do obsługi Gości. Powinna ona być funkcjonalna, estetyczna i łatwa do utrzymania w czystości, odporna na korozję, działanie kwasów i innych składników chemicznych. Sprzęt metalowy jest wyrabiany z metali nierdzewnych, kwasoodpornych, polerowanych na kolor srebrzysty. Najczęściej sprzęt metalowy jest wykonany ze stali nierdzewnej lub aluminium.
Ze stali nierdzewnej wytwarza się:
- wózki,
- garnki,
- półmiski,
- salaterki,
- sztućce.
Ostrza noży są wykonywane ze szczególnie twardego rodzaju stali nierdzewnej. Do mycia można używać detergentów, nie powinno się szorować powierzchni polerowanych. Wymiary naczyń stołowych przeznaczonych do podawania potraw są znormalizowane. Do obsługi Gości niezbędne są nakrycia stołowe (sztućce), tj.: noże, widelce, łyżki i łyżeczki. Dobierając sztućce należy zwracać uwagę na kształt trzonków, wielkość i estetykę ich wykończenia.