Piwo
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Piwo warzone wymaga tylko czterech składników: wody, jęczmienia ( przenicy, żyta), chmielu i drożdzy. Oczywiscie są również piwa z innymi składnikami, tj. kukurydzą, ryżem, cukrem itd. Wyrózniamy następujące gatunki piwa:
- piwo lekkie ( 2-5,5% brzeczki podstawowej),
- bezalkoholowe (7-8% brzeczki podstawowej),
- pełne (11-14% brzeczki podstawowej),
- mocne (ponad 16% brzeczki podstawowej).
Są dwie kategorie gatunków piwa : dolnej fermentacji o wolnej fermentaji drożdży przy temp. 6-9ºC i górnej fermentacji o szybkiej fermentacji drożdży przy temp. 15-18ºC.
Piwo warzone wymaga tylko czterech składników: wody, jęczmienia ( przenicy, żyta), chmielu i drożdzy. Oczywiscie są również piwa z innymi składnikami, tj. kukurydzą, ryżem, cukrem itd. Wyrózniamy następujące gatunki piwa:
- piwo lekkie ( 2-5,5% brzeczki podstawowej),
- bezalkoholowe (7-8% brzeczki podstawowej),
- pełne (11-14% brzeczki podstawowej),
- mocne (ponad 16% brzeczki podstawowej).
Są dwie kategorie gatunków piwa : dolnej fermentacji o wolnej fermentaji drożdży przy temp. 6-9ºC i górnej fermentacji o szybkiej fermentacji drożdży przy temp. 15-18ºC.