dpdpickup

Piwo

Piwo warzone wymaga tylko czterech składników: wody, jęczmienia ( przenicy, żyta), chmielu i drożdzy. Oczywiscie są również piwa z innymi składnikami, tj. kukurydzą, ryżem, cukrem itd.  Wyrózniamy następujące gatunki piwa:

  • piwo lekkie ( 2-5,5% brzeczki podstawowej),
  • bezalkoholowe (7-8% brzeczki podstawowej),
  • pełne (11-14% brzeczki podstawowej),
  • mocne (ponad 16% brzeczki podstawowej).

Są dwie kategorie gatunków piwa : dolnej fermentacji o wolnej fermentaji drożdży przy temp. 6-9ºC i górnej fermentacji o szybkiej fermentacji drożdży przy temp. 15-18ºC.

Piwo warzone wymaga tylko czterech składników: wody, jęczmienia ( przenicy, żyta), chmielu i drożdzy. Oczywiscie są również piwa z innymi składnikami, tj. kukurydzą, ryżem, cukrem itd.  Wyrózniamy następujące gatunki piwa:

  • piwo lekkie ( 2-5,5% brzeczki podstawowej),
  • bezalkoholowe (7-8% brzeczki podstawowej),
  • pełne (11-14% brzeczki podstawowej),
  • mocne (ponad 16% brzeczki podstawowej).

Są dwie kategorie gatunków piwa : dolnej fermentacji o wolnej fermentaji drożdży przy temp. 6-9ºC i górnej fermentacji o szybkiej fermentacji drożdży przy temp. 15-18ºC.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!