Obsługa Gości przy stole zasiadanym metoda niemiecka
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Przy niemieckiej metodzie obsługi na stołach ustawia się zgodne z ofertą menu wszystkie potrawy zimne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Stanowią one jeden z elementów dekoracji stołów.
Dania zasadnicze przygotowuje się w kuchni, a następnie podaje Gościomprzyjęcia bezpośrednio na talerzach porcelanowych lub płytach drewnianych o większej średnicy. Dania zasadnicze wraz z dodatkami powinny tworzyć na talerzu harmonijną całość.
Czynności wykonywane przez kelnera przy niemieckiej metodzie obsługi:
- ustawienie i nakrycie stołów
- ułożenie przekąsek zimnych i napojów
- podawanie zup, w talerzach lub w bulionówkach
- podawanie dań zasadniczych
- dodatkowe nakrywanie i sprzątanie podczas trwania uroczystości.
Metoda ta, w porównaniu do innych typów bankietów, jest prosta i mało pracochłonna. Wynika to z faktu, że serwowanie potraw i napojów jest prawie całkowicie wyeliminowane. Większość z tych czynności przejmują na siebie Goście.
Przy niemieckiej metodzie obsługi na stołach ustawia się zgodne z ofertą menu wszystkie potrawy zimne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Stanowią one jeden z elementów dekoracji stołów.
Dania zasadnicze przygotowuje się w kuchni, a następnie podaje Gościomprzyjęcia bezpośrednio na talerzach porcelanowych lub płytach drewnianych o większej średnicy. Dania zasadnicze wraz z dodatkami powinny tworzyć na talerzu harmonijną całość.
Czynności wykonywane przez kelnera przy niemieckiej metodzie obsługi:
- ustawienie i nakrycie stołów
- ułożenie przekąsek zimnych i napojów
- podawanie zup, w talerzach lub w bulionówkach
- podawanie dań zasadniczych
- dodatkowe nakrywanie i sprzątanie podczas trwania uroczystości.
Metoda ta, w porównaniu do innych typów bankietów, jest prosta i mało pracochłonna. Wynika to z faktu, że serwowanie potraw i napojów jest prawie całkowicie wyeliminowane. Większość z tych czynności przejmują na siebie Goście.