Obsługa Gości przy stole zasiadanym metoda a la carte
Serwis a la carte charakteryzuje się tym, że na stołach nie stawia się żadnych potraw, ani napojów. Potrawy zimne i napoje przygotowuje się na stołach pomocniczych (zgodnie z przygotowaną ofertą), a następnie, zgodnie z ustalonym menu, serwuje Gościom.
Stoły pomocnicze powinny być ustawione w takim miejscu, aby Goście wchodząc do sali zobaczyli przygotowane potrawy i napoje.
Oprócz starannego przygotowania stołu bankietowego, powinno być staranne przygotowanie stołu pomocniczego z potrawami i napojami.
Ten serwis jest bardzo pracochłonny, ponieważ wszystkie potrawy i napoje są serwowane Gościom. Personel obsługi ma obowiązek, zgodnie ze standardami obsługi, najpierw zaprezentować potrawy, a dopiero potem je podawać. Kelnerzy powinni zwracać uwagę na to, żeby wszyscy Goście otrzymali jednakowe potrawy i napoje w odpowiednim czasie.
Zorganizowanie pracy tą metodą wymaga przemyślenia i działania zgodnie z planem:
- dania powinny być podawane zgodnie z kartą menu,
- napoje muszą być właściwie dobrane do poszczególnych potraw i podanew odpowiednim czasie,
- kelner obsługuje Gośći w wyznaczonym rewirze.
Serwis a la carte charakteryzuje się tym, że na stołach nie stawia się żadnych potraw, ani napojów. Potrawy zimne i napoje przygotowuje się na stołach pomocniczych (zgodnie z przygotowaną ofertą), a następnie, zgodnie z ustalonym menu, serwuje Gościom.
Stoły pomocnicze powinny być ustawione w takim miejscu, aby Goście wchodząc do sali zobaczyli przygotowane potrawy i napoje.
Oprócz starannego przygotowania stołu bankietowego, powinno być staranne przygotowanie stołu pomocniczego z potrawami i napojami.
Ten serwis jest bardzo pracochłonny, ponieważ wszystkie potrawy i napoje są serwowane Gościom. Personel obsługi ma obowiązek, zgodnie ze standardami obsługi, najpierw zaprezentować potrawy, a dopiero potem je podawać. Kelnerzy powinni zwracać uwagę na to, żeby wszyscy Goście otrzymali jednakowe potrawy i napoje w odpowiednim czasie.
Zorganizowanie pracy tą metodą wymaga przemyślenia i działania zgodnie z planem:
- dania powinny być podawane zgodnie z kartą menu,
- napoje muszą być właściwie dobrane do poszczególnych potraw i podanew odpowiednim czasie,
- kelner obsługuje Gośći w wyznaczonym rewirze.