dpdpickup

Młynek do kawy z dozownikiem

Urządzenie umożliwiające odpowiednie zmielenie oraz dozowanie kawy.

Najczęściej spotykanymi młynkami stosowanymi w lokalach gastronomicznych są młynki żarnowe – kawa znajdująca się w hopperze jest mielona przez dwie obracające się w przeciwnych kierunkach tarcze (jedna z nich może być też nieruchoma; istnieją też wersje żaren o kształcie stożkowym). Rozdrabniają one kawę na drobiny o właściwej wielkości, o właściwym rozrzucie tej wielkości, co szczególnie dla espresso jest niesłychanie istotne.

 

Regulacja żaren i jej łatwość jest jedną z ważniejszych cech użytkowych młynka. Kolejnym ważnym elementem jest łatwość ustawienia odpowiedniej porcji surowca. Młynek powinien być regularnie czyszczony, tak by w jego zakamarkach nie osadzała się zwietrzała (czy skawalona na wskutek wilgotnego powietrza kawa). W zależności od stopnia zawansowania budowy młynka może być on wyposażony w tradycyjny lub elektroniczny licznik, służący obliczaniu ilości wydanych porcji.

Urządzenie umożliwiające odpowiednie zmielenie oraz dozowanie kawy.

Najczęściej spotykanymi młynkami stosowanymi w lokalach gastronomicznych są młynki żarnowe – kawa znajdująca się w hopperze jest mielona przez dwie obracające się w przeciwnych kierunkach tarcze (jedna z nich może być też nieruchoma; istnieją też wersje żaren o kształcie stożkowym). Rozdrabniają one kawę na drobiny o właściwej wielkości, o właściwym rozrzucie tej wielkości, co szczególnie dla espresso jest niesłychanie istotne.

 

Regulacja żaren i jej łatwość jest jedną z ważniejszych cech użytkowych młynka. Kolejnym ważnym elementem jest łatwość ustawienia odpowiedniej porcji surowca. Młynek powinien być regularnie czyszczony, tak by w jego zakamarkach nie osadzała się zwietrzała (czy skawalona na wskutek wilgotnego powietrza kawa). W zależności od stopnia zawansowania budowy młynka może być on wyposażony w tradycyjny lub elektroniczny licznik, służący obliczaniu ilości wydanych porcji.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!