Likiery
Likiery zazwyczaj są słodkie, aromatyczne, o owocowym smaku. Wyróżniamy:
- z soku owocowego (cherry brandy-wiśniowy, peachtree-brzoskwiniowy),
- z wyciagów owocowych (grand marnier-skóra pomarańczy i koniak, cherry heering-ciemnoczerwone wiśnie stevens),
- z ziołami i przyprawami (likier mietowy, amatertto-gorzkie migdały i zioła, galliano-70 ziół i wanilia),
- gęste likiery (ajerkoniak, likier mocca),
- likiery kawowe/herbaciane/kakaowe (Tia Maria-jamaica rum, kawa, zioła, kakao, wanilia).
Likiery wytwarza się z alkoholu, wody, dodatków smakowych i cukru. Pije się je bez dodatków lub jako frappe. Szlachetne likiery, jak np.:grand marnier, galliano, cointreau, benedictine D.O.M., często dodaje sie do koktajli. Likiery podaje się również jako napój do róznego rodzaju sosów. Bardzo powszechne są kremowe likiery, które powstają na bazie : creme de cacao, creme de mocca. Klarowne likiery kremowe powinny zawierać co najmniej 250g cukru na litr: creme de bananes, creme de cassis, creme de cafe, creme d'ananas. Curacao jest likierem pomarańczowym. Dodając odpowiednie barwniki, otrzymujemy curacao blue. Inne odmiany likierów z barwnikami to np. green banab, red orange.
Likiery zazwyczaj są słodkie, aromatyczne, o owocowym smaku. Wyróżniamy:
- z soku owocowego (cherry brandy-wiśniowy, peachtree-brzoskwiniowy),
- z wyciagów owocowych (grand marnier-skóra pomarańczy i koniak, cherry heering-ciemnoczerwone wiśnie stevens),
- z ziołami i przyprawami (likier mietowy, amatertto-gorzkie migdały i zioła, galliano-70 ziół i wanilia),
- gęste likiery (ajerkoniak, likier mocca),
- likiery kawowe/herbaciane/kakaowe (Tia Maria-jamaica rum, kawa, zioła, kakao, wanilia).
Likiery wytwarza się z alkoholu, wody, dodatków smakowych i cukru. Pije się je bez dodatków lub jako frappe. Szlachetne likiery, jak np.:grand marnier, galliano, cointreau, benedictine D.O.M., często dodaje sie do koktajli. Likiery podaje się również jako napój do róznego rodzaju sosów. Bardzo powszechne są kremowe likiery, które powstają na bazie : creme de cacao, creme de mocca. Klarowne likiery kremowe powinny zawierać co najmniej 250g cukru na litr: creme de bananes, creme de cassis, creme de cafe, creme d'ananas. Curacao jest likierem pomarańczowym. Dodając odpowiednie barwniki, otrzymujemy curacao blue. Inne odmiany likierów z barwnikami to np. green banab, red orange.