Koszty zmienne

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Koszty zmienne są uzależnione od aktualnego poziomu sprzedaży. Zmieniają się proporcjonalnie do wyników sprzedażowych osiąganych w danym okresie przez firmę. Dobrym przykładem takiego kosztu jest koszt surowca – zmienia się bowiem wraz ze sprzedażą, jeśli sprzedajemy więcej, konieczne jest większe zamówienie surowców, i odwrotnie. Wysoki udział kosztów zmiennych w całościowych kosztach naszej firmy gastronomicznej, tym bardziej odporni jesteśmy na wahania ekonomiczne, a budżet działalności nie powinien tak bardzo odczuwać ewentualnych (i okresowych) spadków przychodów. Warto jednak zwrócić uwagę, że od przedstawionej na wstępie reguły są pewne wyjątki, ponieważ wzrost sprzedaży może się też wiązać ze zmniejszeniem pewnych kosztów, np. gdy przy większym zamówieniu surowca otrzymujemy od dostawcy specjalny rabat. 

Koszty zmienne są uzależnione od aktualnego poziomu sprzedaży. Zmieniają się proporcjonalnie do wyników sprzedażowych osiąganych w danym okresie przez firmę. Dobrym przykładem takiego kosztu jest koszt surowca – zmienia się bowiem wraz ze sprzedażą, jeśli sprzedajemy więcej, konieczne jest większe zamówienie surowców, i odwrotnie. Wysoki udział kosztów zmiennych w całościowych kosztach naszej firmy gastronomicznej, tym bardziej odporni jesteśmy na wahania ekonomiczne, a budżet działalności nie powinien tak bardzo odczuwać ewentualnych (i okresowych) spadków przychodów. Warto jednak zwrócić uwagę, że od przedstawionej na wstępie reguły są pewne wyjątki, ponieważ wzrost sprzedaży może się też wiązać ze zmniejszeniem pewnych kosztów, np. gdy przy większym zamówieniu surowca otrzymujemy od dostawcy specjalny rabat. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!