Koszty stałe

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

O kosztach stałych mówimy w odniesieniu do kosztów, które nie ulegają zmianie, bez względu na to ile notujemy transakcji oraz w jakim kierunku zmienia nam się poziom sprzedaży. Do kosztów stałych można więc zaliczyć: opłaty eksploatacyjne, koszty utrzymania ochrony oraz ubezpieczeń, czynsz za lokal itp. W sytuacji, gdy firma zatrudnia personel na etat, ofertując stałe wynagrodzenie – również kwalifikuje się to do kosztów stałych.

Dobra rada: warto pracować nad optymalizacją kosztów stałych, ponieważ im są wyższe, tym większy stanowią problem, jeśli zdarzy się nam okresowy spadek sprzedaży.

O kosztach stałych mówimy w odniesieniu do kosztów, które nie ulegają zmianie, bez względu na to ile notujemy transakcji oraz w jakim kierunku zmienia nam się poziom sprzedaży. Do kosztów stałych można więc zaliczyć: opłaty eksploatacyjne, koszty utrzymania ochrony oraz ubezpieczeń, czynsz za lokal itp. W sytuacji, gdy firma zatrudnia personel na etat, ofertując stałe wynagrodzenie – również kwalifikuje się to do kosztów stałych.

Dobra rada: warto pracować nad optymalizacją kosztów stałych, ponieważ im są wyższe, tym większy stanowią problem, jeśli zdarzy się nam okresowy spadek sprzedaży.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!