Koszty pół-zmienne
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Koszty pół-zmienne to koszty, które tylko w pewnym stopniu są determinowane poziomem sprzedaży oraz skalą produkcji. Przykładem takich kosztów pół-zmiennych są wydatki na media albo środki czystości, bowiem niezależnie od liczby Gości w lokalu, i tak trzeba uruchomić urządzenia chłodnicze, oświetlenie itd. Do tej grupy zalicza się także koszt personelu, ale tylko w sytuacji, gdy w firmie obowiązuje wynagrodzenie, zawierające elementy prowizyjne (zależne od wysokości sprzedaży lub innych czynników ustalonych z pracodawcą).
Koszty pół-zmienne to koszty, które tylko w pewnym stopniu są determinowane poziomem sprzedaży oraz skalą produkcji. Przykładem takich kosztów pół-zmiennych są wydatki na media albo środki czystości, bowiem niezależnie od liczby Gości w lokalu, i tak trzeba uruchomić urządzenia chłodnicze, oświetlenie itd. Do tej grupy zalicza się także koszt personelu, ale tylko w sytuacji, gdy w firmie obowiązuje wynagrodzenie, zawierające elementy prowizyjne (zależne od wysokości sprzedaży lub innych czynników ustalonych z pracodawcą).