dpdpickup

Koszty operacyjne restauracji

Koszty operacyjne to koszty inne niż koszty związane z nabywaniem surowca, opłacaniem personelu oraz kosztami stałymi. Koszty operacyjne można też ująć jako koszty, na których wysokość ma wpływ działalność pracowników. Przykłady takich kosztów operacyjnych to: wydatki na media (wynikające z intensywności ich użytkowania), zużycie produktów jednorazowych, remonty, serwis i konserwacja urządzeń, zakup artykułów biurowych itp. Dobrze wykwalifikowany i zaangażowany personel powinien mieć na uwadze oszczędności, które są w stanie wygenerować dzięki odpowiedniej postawie, np. wyłączaniu urządzeń, gdy nie są potrzebne, dbanie i czyszczenie sprzętu, używanie akcesoriów i produktów jednorazowych tylko w razie potrzeby i zgodnie z przeznaczeniem, używanie klimatyzacji tylko w razie konieczności itd. Warto uczulić pracowników na dbanie o budżet firmy poprzez ograniczanie kosztów operacyjnych lokalu do minimum.

Koszty operacyjne to koszty inne niż koszty związane z nabywaniem surowca, opłacaniem personelu oraz kosztami stałymi. Koszty operacyjne można też ująć jako koszty, na których wysokość ma wpływ działalność pracowników. Przykłady takich kosztów operacyjnych to: wydatki na media (wynikające z intensywności ich użytkowania), zużycie produktów jednorazowych, remonty, serwis i konserwacja urządzeń, zakup artykułów biurowych itp. Dobrze wykwalifikowany i zaangażowany personel powinien mieć na uwadze oszczędności, które są w stanie wygenerować dzięki odpowiedniej postawie, np. wyłączaniu urządzeń, gdy nie są potrzebne, dbanie i czyszczenie sprzętu, używanie akcesoriów i produktów jednorazowych tylko w razie potrzeby i zgodnie z przeznaczeniem, używanie klimatyzacji tylko w razie konieczności itd. Warto uczulić pracowników na dbanie o budżet firmy poprzez ograniczanie kosztów operacyjnych lokalu do minimum.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!