Kieliszek balonowy (tulipanowy)

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Napoje o silnym  bukiecie ( koniak, armaniak, brandy, calvados) podaje się w kieliszkach, w których górna część jest zwężająca się ku górze. Ze wzgledu na dużą ich pojemność mogą się w pełni rotaczać bukiet i aromat. Kieliszki te zwie się balonowymi lub tulipanowymi na niskiej nóżce ( ang, brandy baloon, cogniac glass, brandy snifer ), o pojemności 125-250 ml- dla porcji 20-25 ml. Likiery podaje się w kieliszkach małych i waskiech ( ang. liquer glass, pony glass), o pojemności  40 ml- dla porcji 25 ml.

 

Napoje o silnym  bukiecie ( koniak, armaniak, brandy, calvados) podaje się w kieliszkach, w których górna część jest zwężająca się ku górze. Ze wzgledu na dużą ich pojemność mogą się w pełni rotaczać bukiet i aromat. Kieliszki te zwie się balonowymi lub tulipanowymi na niskiej nóżce ( ang, brandy baloon, cogniac glass, brandy snifer ), o pojemności 125-250 ml- dla porcji 20-25 ml. Likiery podaje się w kieliszkach małych i waskiech ( ang. liquer glass, pony glass), o pojemności  40 ml- dla porcji 25 ml.

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!