Kieliszek do wina czerwonego
Do wina czerwonego stosuje się kieliszki o standardowej pojemności 200-250 ml - dla porcji wina 100 ml. Kieliszek do wina czerwoneg powinien mieć dużą, pekatą, zaokrągloną i zwężającą się ku górze czarkę oraz krótszą nieco nózkę niż w przypadku kieliszka do win białych. Do win starych, szlachetnych, które długo przebywały w butelce i wymagają odpowiedniego napowietrzenia, stosowane są też większe kielichy, ze wzgledu na konieczność większego kontaktu wina z powietrzem, aby trunek mógł rozwinąć w pełni swój bukiet.
Do wina czerwonego stosuje się kieliszki o standardowej pojemności 200-250 ml - dla porcji wina 100 ml. Kieliszek do wina czerwoneg powinien mieć dużą, pekatą, zaokrągloną i zwężającą się ku górze czarkę oraz krótszą nieco nózkę niż w przypadku kieliszka do win białych. Do win starych, szlachetnych, które długo przebywały w butelce i wymagają odpowiedniego napowietrzenia, stosowane są też większe kielichy, ze wzgledu na konieczność większego kontaktu wina z powietrzem, aby trunek mógł rozwinąć w pełni swój bukiet.