Kieliszek do wina czerwonego

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Do wina czerwonego stosuje się kieliszki o standardowej pojemności 200-250 ml - dla porcji wina 100 ml. Kieliszek do wina czerwoneg powinien mieć dużą, pekatą, zaokrągloną i zwężającą się ku górze czarkę oraz krótszą nieco nózkę niż w przypadku kieliszka do win białych. Do win starych, szlachetnych, które długo  przebywały w butelce  i wymagają odpowiedniego napowietrzenia, stosowane są też  większe kielichy, ze wzgledu  na konieczność  większego kontaktu wina z powietrzem, aby trunek mógł rozwinąć w pełni swój bukiet.

 

 

Do wina czerwonego stosuje się kieliszki o standardowej pojemności 200-250 ml - dla porcji wina 100 ml. Kieliszek do wina czerwoneg powinien mieć dużą, pekatą, zaokrągloną i zwężającą się ku górze czarkę oraz krótszą nieco nózkę niż w przypadku kieliszka do win białych. Do win starych, szlachetnych, które długo  przebywały w butelce  i wymagają odpowiedniego napowietrzenia, stosowane są też  większe kielichy, ze wzgledu  na konieczność  większego kontaktu wina z powietrzem, aby trunek mógł rozwinąć w pełni swój bukiet.

 

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!