Kieliszek do wina białego
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Do białych i różowych win wytrawnych i półwytrawnych najlepsze są niezbyt duże kieliszki o kształcie tulipana i pojemniści150-180 ml - dla porcji 100 ml, na wysokiej nóżce, aby nie ogrzewać wina ręką. Najlepiej jeśli brzegi kieliszka zwężają się ku górze - umożliwia to koncentrację zapachu wina. Do bialego wina używa się poniższych kieliszków z małą czarką, gdyż częstemu napełnianiu kieliszków wino utrzymuje stałą właściwą niską tęperaturę.
Do białych i różowych win wytrawnych i półwytrawnych najlepsze są niezbyt duże kieliszki o kształcie tulipana i pojemniści150-180 ml - dla porcji 100 ml, na wysokiej nóżce, aby nie ogrzewać wina ręką. Najlepiej jeśli brzegi kieliszka zwężają się ku górze - umożliwia to koncentrację zapachu wina. Do bialego wina używa się poniższych kieliszków z małą czarką, gdyż częstemu napełnianiu kieliszków wino utrzymuje stałą właściwą niską tęperaturę.