Kawior (ikra)
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Kawior jest rybią ikrą. Teoretycznie może pochodzić od każdej samicy ryby, której jaja nie są trujące. Ale prawdziwy kawior pochodzi wyłącznie od samic jesiotra z Morza Kaspijskiego i Morza Czarnego. Podaje się schłodzony ale nie zrmożony. Rozróżnia się trzy rodzaje kawioru, których nazwy pochodzą od gatunku jesiotra : bieługa, osetra, siewruga.
Kawior jest rybią ikrą. Teoretycznie może pochodzić od każdej samicy ryby, której jaja nie są trujące. Ale prawdziwy kawior pochodzi wyłącznie od samic jesiotra z Morza Kaspijskiego i Morza Czarnego. Podaje się schłodzony ale nie zrmożony. Rozróżnia się trzy rodzaje kawioru, których nazwy pochodzą od gatunku jesiotra : bieługa, osetra, siewruga.