dpdpickup

Gramatura

Wyrażeniem tym określa się w gastronomii skład potrawy lub napoju , gdzie ilości surowców będących składnikami tej potrawy wyrażone są w określonych jednostkach (kg, litr, szt., inne).  

Najczęściej gramatury potraw i napoi określa się na potrzeby :

  • kalkulacji cen sprzedaży
  • określenia recepturniezbędnych do prowadzenia gospodarki magazynowej

 

W celu doprecyzowania gramatur przyjęło się by tworzyć recepturę każdego dania nie na 1 a na 10 porcji (w Anglii np. stosuje się często recepturę na 4 porcje). Receptura na 1 porcję wynosi wtedy 1/10 receptury na 10 porcji. Wszystko po to aby dokładniej określić ilość niektórych składników i by receptura lepiej odzwierciedlała faktyczną gramaturę dania czy napoju.

 

Przykładowa receptura:

Schabowy z kapustą i ziemniakami :

 

l.p.

Surowiec

Cena netto

jednostka

Ilość na 10 porcji

Koszt 10 porcji

1

Schab b/k

14,00 zł

kg

2

28,00 zł

2

olej

6,00 zł

litr

0,3

1,80 zł

3

Bułka tarta

2,00 zł

kg

0,25

0,50 zł

4

jajko

0,35 zł

szt

5

1,75 zł

5

ziemniak

2,00 zł

kg

1,5

3,00 zł

6

kapusta

3,50 zł

kg

1

3,50 zł

7

rodzynki

9,00 zł

kg

0,1

0,90 zł

8

przyprawy

15,00 zł

kg

0,03

0,45 zł

 

Gramatura danego dania utworzona na potrzeby prowadzenia gospodarki magazynowej „sprawdza się tylko raz” (!). Nigdy bowiem nie zrobimy tego samego dania w identyczny sposób. W skali miesięcznej sprzedaży kilkuset dań powoduje to zauważalne rozbieżności w wynikach kontroli i trzeba mieć tego świadomość korzystając z tego typu metod kontroli zużycia surowców.

Wyrażeniem tym określa się w gastronomii skład potrawy lub napoju , gdzie ilości surowców będących składnikami tej potrawy wyrażone są w określonych jednostkach (kg, litr, szt., inne).  

Najczęściej gramatury potraw i napoi określa się na potrzeby :

  • kalkulacji cen sprzedaży
  • określenia recepturniezbędnych do prowadzenia gospodarki magazynowej

 

W celu doprecyzowania gramatur przyjęło się by tworzyć recepturę każdego dania nie na 1 a na 10 porcji (w Anglii np. stosuje się często recepturę na 4 porcje). Receptura na 1 porcję wynosi wtedy 1/10 receptury na 10 porcji. Wszystko po to aby dokładniej określić ilość niektórych składników i by receptura lepiej odzwierciedlała faktyczną gramaturę dania czy napoju.

 

Przykładowa receptura:

Schabowy z kapustą i ziemniakami :

 

l.p.

Surowiec

Cena netto

jednostka

Ilość na 10 porcji

Koszt 10 porcji

1

Schab b/k

14,00 zł

kg

2

28,00 zł

2

olej

6,00 zł

litr

0,3

1,80 zł

3

Bułka tarta

2,00 zł

kg

0,25

0,50 zł

4

jajko

0,35 zł

szt

5

1,75 zł

5

ziemniak

2,00 zł

kg

1,5

3,00 zł

6

kapusta

3,50 zł

kg

1

3,50 zł

7

rodzynki

9,00 zł

kg

0,1

0,90 zł

8

przyprawy

15,00 zł

kg

0,03

0,45 zł

 

Gramatura danego dania utworzona na potrzeby prowadzenia gospodarki magazynowej „sprawdza się tylko raz” (!). Nigdy bowiem nie zrobimy tego samego dania w identyczny sposób. W skali miesięcznej sprzedaży kilkuset dań powoduje to zauważalne rozbieżności w wynikach kontroli i trzeba mieć tego świadomość korzystając z tego typu metod kontroli zużycia surowców.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!