dpdpickup

Gość w gastronomii

Gość może być zamiennie nazywany Konsumentem. Termin ten określa osobę, korzystającą z naszej usługi gastronomicznej, np. osoba, spożywająca lunch w restauracji. Ważne jest tu podkreślenie różnicy między Gościem a Klientem, ponieważ Gość niekoniecznie musi być też płatnikiem, co stanowi główną cechę Klienta.

Wyobraźmy sobie sytuację, w której lokal zostaje wynajęty przez firmę na potrzeby lunchu w przerwie szkolenia. Mamy wówczas do czynienia z grupą osób konsumujących żywność, ale nie one płacą za tę usługę, lecz właściciel firmy (choć oczywiście on może być jednocześnie Klientem i Gościem). Warto jednak przy tym pamiętać, że w większości sytuacji Goście mają duży wpływ na Klienta, będącego płatnikiem, np. osoby zaproszone na wesele, gdy później wyrażają swoje opinie, dzielą się wrażeniami z imprezy w danym domu weselnym.

Gość może być zamiennie nazywany Konsumentem. Termin ten określa osobę, korzystającą z naszej usługi gastronomicznej, np. osoba, spożywająca lunch w restauracji. Ważne jest tu podkreślenie różnicy między Gościem a Klientem, ponieważ Gość niekoniecznie musi być też płatnikiem, co stanowi główną cechę Klienta.

Wyobraźmy sobie sytuację, w której lokal zostaje wynajęty przez firmę na potrzeby lunchu w przerwie szkolenia. Mamy wówczas do czynienia z grupą osób konsumujących żywność, ale nie one płacą za tę usługę, lecz właściciel firmy (choć oczywiście on może być jednocześnie Klientem i Gościem). Warto jednak przy tym pamiętać, że w większości sytuacji Goście mają duży wpływ na Klienta, będącego płatnikiem, np. osoby zaproszone na wesele, gdy później wyrażają swoje opinie, dzielą się wrażeniami z imprezy w danym domu weselnym.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!