dpdpickup

Godziny otwarcia

Przedział czasowy, w jakim dany lokal gotowy jest świadczyć usługi swoim Gościom. Przy planowaniu godzin otwarcia lokalu gastronomicznego, należy pamiętać, iż w przypadku znacznej części lokali gastronomicznych nie są one równe godzinompracy personelu (zazwyczaj godziny pracy są dłuższe od godzin otwarcia).

Godziny i dni otwarcia wpływają w sposób znaczący na koszty personelu.

 

Jeśli lokal otwarty jest 7 dni w tygodniu po 12 godzin, i chcesz, aby zawsze w lokalu obecny był 1 kelner (który przychodzi pół godziny przed i wychodzi poł godziny po godzinach pracy), oznacza to zapotrzebowanie godzinowe w tygodniu w wysokości 7 * 13 = 91 godzin. Czyli potrzebne jest 2,3 etatu, aby zapewnić obsadę tego jednego stanowiska (bez uwzględnienia zwolnień chorobowych ani urlopów).
Jeśli natomiast lokal funkcjonuje tylko 5 dni w tygodniu po 7 godzin (jak w niektórych restauracjach pracowniczych), to na obsadę tego samego stanowiska wystarczy tylko 1 etat.

 

Należy pamiętać, iż z godzinami otwarcia lokalu powiązane są również koszty operacyjne np. związane z opłatami za energię elektryczną.

Gdy zastanawiasz się, czy otworzyć lokal trochę wcześniej, aby być może skorzystać z porannego ruchu, skalkuluj, czy marża uzyskana z dodatkowej sprzedaży pokrywa wszystkie powstałe koszty. Jeśli tak – może warto spróbować. Nawet, jeśli nie osiągniesz wielkich zysków – zwiększasz liczbę odwiedzających Cię Gości, a tym samym dodatkowo się reklamujesz.

Przedział czasowy, w jakim dany lokal gotowy jest świadczyć usługi swoim Gościom. Przy planowaniu godzin otwarcia lokalu gastronomicznego, należy pamiętać, iż w przypadku znacznej części lokali gastronomicznych nie są one równe godzinompracy personelu (zazwyczaj godziny pracy są dłuższe od godzin otwarcia).

Godziny i dni otwarcia wpływają w sposób znaczący na koszty personelu.

 

Jeśli lokal otwarty jest 7 dni w tygodniu po 12 godzin, i chcesz, aby zawsze w lokalu obecny był 1 kelner (który przychodzi pół godziny przed i wychodzi poł godziny po godzinach pracy), oznacza to zapotrzebowanie godzinowe w tygodniu w wysokości 7 * 13 = 91 godzin. Czyli potrzebne jest 2,3 etatu, aby zapewnić obsadę tego jednego stanowiska (bez uwzględnienia zwolnień chorobowych ani urlopów).
Jeśli natomiast lokal funkcjonuje tylko 5 dni w tygodniu po 7 godzin (jak w niektórych restauracjach pracowniczych), to na obsadę tego samego stanowiska wystarczy tylko 1 etat.

 

Należy pamiętać, iż z godzinami otwarcia lokalu powiązane są również koszty operacyjne np. związane z opłatami za energię elektryczną.

Gdy zastanawiasz się, czy otworzyć lokal trochę wcześniej, aby być może skorzystać z porannego ruchu, skalkuluj, czy marża uzyskana z dodatkowej sprzedaży pokrywa wszystkie powstałe koszty. Jeśli tak – może warto spróbować. Nawet, jeśli nie osiągniesz wielkich zysków – zwiększasz liczbę odwiedzających Cię Gości, a tym samym dodatkowo się reklamujesz.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!