Garnirowanie
Czynności mające na celu udekorowanie, ozdobienie serwowanych dań i napojów.To niezwykle ważny element jakości serwowanych dań, bardzo doceniany przez gości lokali gastronomicznych. Wiadomym jest, iż w dużej mierze „kupujemy oczami”. Odpowiednie więc udekorowanie serwowanych produktów współgrające z kunsztem potraw i napoi niesamowicie korzystnie wpływa na ocenę usługi gastronomicznej. Dekorować możemy potrawy ale również same naczynia (talerze, szkło).
Na przestrzeni latmetody i trendy w garnirowaniu ulegają zmianie. Pewne zasady pozostają te same:
- Garnirować powinno się głównie przy użyciu jadalnych elementów (warzywa, owoce, inne składniki spożywcze)
- Należy używać świeżych i dobrej jakości elementów dekorujących
Do efektownego dekorowania potrzeba jedynie chęci, wyobraźni i poczucia estetyki. Specjalistyczne sklepy zapewniają nam jednak szereg profesjonalnego sprzętu do garnirowania dań i drinków. Najbardziej popularne to nóż do twistów (sprężynek ze skórki cytryny), nóź do kulek, wydrążacz.
Czynności mające na celu udekorowanie, ozdobienie serwowanych dań i napojów.To niezwykle ważny element jakości serwowanych dań, bardzo doceniany przez gości lokali gastronomicznych. Wiadomym jest, iż w dużej mierze „kupujemy oczami”. Odpowiednie więc udekorowanie serwowanych produktów współgrające z kunsztem potraw i napoi niesamowicie korzystnie wpływa na ocenę usługi gastronomicznej. Dekorować możemy potrawy ale również same naczynia (talerze, szkło).
Na przestrzeni latmetody i trendy w garnirowaniu ulegają zmianie. Pewne zasady pozostają te same:
- Garnirować powinno się głównie przy użyciu jadalnych elementów (warzywa, owoce, inne składniki spożywcze)
- Należy używać świeżych i dobrej jakości elementów dekorujących
Do efektownego dekorowania potrzeba jedynie chęci, wyobraźni i poczucia estetyki. Specjalistyczne sklepy zapewniają nam jednak szereg profesjonalnego sprzętu do garnirowania dań i drinków. Najbardziej popularne to nóż do twistów (sprężynek ze skórki cytryny), nóź do kulek, wydrążacz.