Fontanna czekolady
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Elektroniczny sprzęt gastronomicznysłużący do atrakcyjnego eksponowania płynnej czekolady –przeważnie w połączeniu z jej degustacją.
Sprzęt jest doskonałą atrakcją na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i firmowe. Występuje w różnych rozmiarach (od 30 cm – 1,5 metrów wysokości) i pojemnościach (mieszczą od 100 g – 30 kg czekolady).
Funkcjonowanie fontanny czekolady polega na:
- rozpuszczeniu kuwertury czekoladowej do uzyskania konsystencji płynnej,
- włączeniu pompy fontanny, która powoduje ciągłe zasysanie z misy czekolady i jej spływanie kaskadami,
- maczanie kawałków owoców, ciastek, pianek w czekoladzie używając przy tym patyczków (do szaszłyków),
W zależności jakiej czekolady użyjemy, fontanna może mieć różny kolor. Poza tradycyjną czekoladą deserową, mleczną czy białą, można użyć również bardziej oryginalnych smaków (i tym samym kolorów) jak :
- pomarańczowa,
- lemonkowa,
- truskawkowa,
- cappucciono,
- inne.
Elektroniczny sprzęt gastronomicznysłużący do atrakcyjnego eksponowania płynnej czekolady –przeważnie w połączeniu z jej degustacją.
Sprzęt jest doskonałą atrakcją na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i firmowe. Występuje w różnych rozmiarach (od 30 cm – 1,5 metrów wysokości) i pojemnościach (mieszczą od 100 g – 30 kg czekolady).
Funkcjonowanie fontanny czekolady polega na:
- rozpuszczeniu kuwertury czekoladowej do uzyskania konsystencji płynnej,
- włączeniu pompy fontanny, która powoduje ciągłe zasysanie z misy czekolady i jej spływanie kaskadami,
- maczanie kawałków owoców, ciastek, pianek w czekoladzie używając przy tym patyczków (do szaszłyków),
W zależności jakiej czekolady użyjemy, fontanna może mieć różny kolor. Poza tradycyjną czekoladą deserową, mleczną czy białą, można użyć również bardziej oryginalnych smaków (i tym samym kolorów) jak :
- pomarańczowa,
- lemonkowa,
- truskawkowa,
- cappucciono,
- inne.