dpdpickup

Espresso

Metoda przygotowywania naparu kawowego przygotowanego po zamówieniu go przez Gościa. Podczas procesu parzenia niewielka ilość wody o odpowiedniej i stałej temperaturze jest przeciskana pod odpowiednim i stałym ciśnieniem przez odpowiednio zadozowaną porcję kawy.

 

Espresso powinno być serwowane w grubych porcelanowych, dobrze wygrzanych filiżankach. Często filiżance kawy towarzyszy szklaneczka zimnej wody, służącej do przepłukania kubków smakowych i zintensyfikowania doznań, płynących z delektowania się naparem. Prawidłowo przyrządzony napar powinien posiadać następujące parametry:

  • odpowiednia porcja kawy  6,5 - 7,5 g
  • 25 – 30 ml wody
  • ciśnienie 9 bar
  • temperatura wody 90 – 95 C
  • czas parzenia 25 do 30 sek.

 

Wizualnym wyznacznikiem prawidłowo przygotowanego espresso, jest znajdująca się na nim pianka tzw. crema. Może być ono przygotowywane jako espresso, espresso doppio, espresso macchiato

Metoda przygotowywania naparu kawowego przygotowanego po zamówieniu go przez Gościa. Podczas procesu parzenia niewielka ilość wody o odpowiedniej i stałej temperaturze jest przeciskana pod odpowiednim i stałym ciśnieniem przez odpowiednio zadozowaną porcję kawy.

 

Espresso powinno być serwowane w grubych porcelanowych, dobrze wygrzanych filiżankach. Często filiżance kawy towarzyszy szklaneczka zimnej wody, służącej do przepłukania kubków smakowych i zintensyfikowania doznań, płynących z delektowania się naparem. Prawidłowo przyrządzony napar powinien posiadać następujące parametry:

  • odpowiednia porcja kawy  6,5 - 7,5 g
  • 25 – 30 ml wody
  • ciśnienie 9 bar
  • temperatura wody 90 – 95 C
  • czas parzenia 25 do 30 sek.

 

Wizualnym wyznacznikiem prawidłowo przygotowanego espresso, jest znajdująca się na nim pianka tzw. crema. Może być ono przygotowywane jako espresso, espresso doppio, espresso macchiato

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!