Ekspres przelewowy
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
To taki ekspres w którym wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną i napar przesącza się przez filtr do dzbanka. W odróżnieniu od ekspresu ciśnieniowego w ekspresie przelewowym woda nie jest pod ciśnieniem (jest tylko gorąca).
Zasada działania ekspresu:
- do pojemnika na kawę wkłada się papierowy filtr i wsypuje do niego kawę, a do pojemnika na wodę wlewa wodę;
- uruchamia się urządzenie;
- woda wlewa się do zbiorniczka z grzałką, następuje jej zagotowanie i z powodu wzrostu ciśnienia woda płynie rurką do góry i wlewa się do filtra z kawą i przelewając się przez nią tworzy się napar;
- napar wlewa się do dzbanka umieszczonego pod filtrem;
- kiedy woda w zbiorniku się skończy, grzałka nagrzewa się bardziej, aż do zadziałania wyłącznika bimetalicznego i cyklicznie włącza się i wyłącza podgrzewając płytę na której stoi dzbanek (dzięki temu kawa pozostaje ciepła)
To taki ekspres w którym wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną i napar przesącza się przez filtr do dzbanka. W odróżnieniu od ekspresu ciśnieniowego w ekspresie przelewowym woda nie jest pod ciśnieniem (jest tylko gorąca).
Zasada działania ekspresu:
- do pojemnika na kawę wkłada się papierowy filtr i wsypuje do niego kawę, a do pojemnika na wodę wlewa wodę;
- uruchamia się urządzenie;
- woda wlewa się do zbiorniczka z grzałką, następuje jej zagotowanie i z powodu wzrostu ciśnienia woda płynie rurką do góry i wlewa się do filtra z kawą i przelewając się przez nią tworzy się napar;
- napar wlewa się do dzbanka umieszczonego pod filtrem;
- kiedy woda w zbiorniku się skończy, grzałka nagrzewa się bardziej, aż do zadziałania wyłącznika bimetalicznego i cyklicznie włącza się i wyłącza podgrzewając płytę na której stoi dzbanek (dzięki temu kawa pozostaje ciepła)