dpdpickup

Dostawca

Osoba lub firma dostarczająca odpłatnie towary lub usługi dla przedsiębiorstwa. W przypadku działalności gastronomicznej kluczową rolę pełnią:

  • dostawcy surowca do produkcji (mają wpływ na asortyment i poziom cen w lokalu);

    Dostawcy Ci dzielą się na:
  • Lokalnychproducentów i pośredników (na przykład warzyw, produkowanych lub nabywanych na giełdach towarowych)
  • Duże firmy produkujące art. spożywcze i dystrybuujące je samodzielnie (często też poprzez sieci hurtowe)
  • Hurtownie – jedna firma oferuje szeroki asortyment artykułów spożywczych
  • Hurtownie typu „Cash and Carry” – towar może być zakupiony bezpośrednio w hali lub dostarczony do lokalu gastronomicznego.
  • Giełdy towarowe (na przykład giełdy produktów rolnych)
  • Platformy logistyczne, które umożliwiają firmom o strukturze sieciowej bardziej efektywną dystrybucje asortymentu
     

 

  • dostawcy sprzętu oraz wyposażenia gastronomicznego. Oferują również usługi montażu zakupionych urządzeń. Często w ramach ich usług można zamówić też wykonanie projektu technologicznego lokalu. Dostawcy ci mogą być producentami lub hurtownikami. Na rynku dostępne są nie tylko urządzenia fabrycznie nowe, ale też i używane, pochodzące najczęściej z zamykanych, nierentownych lokali.
  • personel (jako dostawcy usługi – pracy). Poza bezpośrednim pozyskiwaniem personelu poprzez rożnego rodzaju ogłoszenia, można skorzystać z wyspecjalizowanych firm zajmujących się rekrutacją, lub agencji pracy czasowej, które udostępniają wykwalifikowany personel gastronomiczny (najczęściej kelnerów i barmanów).
  • dostawcy usług dodatkowych (serwisanci urządzeń, środków czystości, usług pralniczych, Internetu, prasy, wywozu nieczystości, usług księgowych, marketingowych, muzyki, itp.)

Osoba lub firma dostarczająca odpłatnie towary lub usługi dla przedsiębiorstwa. W przypadku działalności gastronomicznej kluczową rolę pełnią:

  • dostawcy surowca do produkcji (mają wpływ na asortyment i poziom cen w lokalu);

    Dostawcy Ci dzielą się na:
  • Lokalnychproducentów i pośredników (na przykład warzyw, produkowanych lub nabywanych na giełdach towarowych)
  • Duże firmy produkujące art. spożywcze i dystrybuujące je samodzielnie (często też poprzez sieci hurtowe)
  • Hurtownie – jedna firma oferuje szeroki asortyment artykułów spożywczych
  • Hurtownie typu „Cash and Carry” – towar może być zakupiony bezpośrednio w hali lub dostarczony do lokalu gastronomicznego.
  • Giełdy towarowe (na przykład giełdy produktów rolnych)
  • Platformy logistyczne, które umożliwiają firmom o strukturze sieciowej bardziej efektywną dystrybucje asortymentu
     

 

  • dostawcy sprzętu oraz wyposażenia gastronomicznego. Oferują również usługi montażu zakupionych urządzeń. Często w ramach ich usług można zamówić też wykonanie projektu technologicznego lokalu. Dostawcy ci mogą być producentami lub hurtownikami. Na rynku dostępne są nie tylko urządzenia fabrycznie nowe, ale też i używane, pochodzące najczęściej z zamykanych, nierentownych lokali.
  • personel (jako dostawcy usługi – pracy). Poza bezpośrednim pozyskiwaniem personelu poprzez rożnego rodzaju ogłoszenia, można skorzystać z wyspecjalizowanych firm zajmujących się rekrutacją, lub agencji pracy czasowej, które udostępniają wykwalifikowany personel gastronomiczny (najczęściej kelnerów i barmanów).
  • dostawcy usług dodatkowych (serwisanci urządzeń, środków czystości, usług pralniczych, Internetu, prasy, wywozu nieczystości, usług księgowych, marketingowych, muzyki, itp.)

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!