Dekantacja wina
Dekantacja polega na zlaniu wina z dna osadu w butelce i przelaniu do karafki. Wykonuje się ją na życzenie Gościa.
Czynnośćtę wykonywane przez kelnera w obecności Gościa:
- Po prezentacji wina i ocenie przez Gościa przelewa się zawartość butelki do karafki,
- kelner trzyma prawą ręką koszyk, a lewą karafkę,
- koszyk i karafkę trzeba podnieść na wysokość oczu i powoli przelać wino, zwracając uwagę, aby osad nie przedostał się do karafki.
Czynność tą trzeba wykonać na krótko przed konsumpcją, ponieważ wina te szybko tracą właściwości smakowe i zapachowe.
Dekantacja polega na zlaniu wina z dna osadu w butelce i przelaniu do karafki. Wykonuje się ją na życzenie Gościa.
Czynnośćtę wykonywane przez kelnera w obecności Gościa:
- Po prezentacji wina i ocenie przez Gościa przelewa się zawartość butelki do karafki,
- kelner trzyma prawą ręką koszyk, a lewą karafkę,
- koszyk i karafkę trzeba podnieść na wysokość oczu i powoli przelać wino, zwracając uwagę, aby osad nie przedostał się do karafki.
Czynność tą trzeba wykonać na krótko przed konsumpcją, ponieważ wina te szybko tracą właściwości smakowe i zapachowe.