dpdpickup

Dekantacja wina

Dekantacja polega na zlaniu wina z dna osadu w butelce i przelaniu do karafki. Wykonuje się ją na życzenie Gościa.

 

Czynnośćtę wykonywane przez kelnera w obecności Gościa:

  • Po prezentacji wina i ocenie przez Gościa przelewa się zawartość butelki do karafki,
  • kelner trzyma prawą ręką koszyk, a lewą karafkę,
  • koszyk i karafkę trzeba podnieść na wysokość oczu i powoli przelać wino, zwracając uwagę, aby osad nie przedostał się do karafki.

Czynność tą trzeba wykonać na krótko przed konsumpcją, ponieważ wina te szybko tracą właściwości smakowe i zapachowe.

Dekantacja polega na zlaniu wina z dna osadu w butelce i przelaniu do karafki. Wykonuje się ją na życzenie Gościa.

 

Czynnośćtę wykonywane przez kelnera w obecności Gościa:

  • Po prezentacji wina i ocenie przez Gościa przelewa się zawartość butelki do karafki,
  • kelner trzyma prawą ręką koszyk, a lewą karafkę,
  • koszyk i karafkę trzeba podnieść na wysokość oczu i powoli przelać wino, zwracając uwagę, aby osad nie przedostał się do karafki.

Czynność tą trzeba wykonać na krótko przed konsumpcją, ponieważ wina te szybko tracą właściwości smakowe i zapachowe.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!