Czas ekstrakcji
Czas kontaktu wody z kawą znajdującą się w kolbie. Czas ten liczony jest od momentu włączenia do wyłączenia pompy ekspresu. Dla prawidłowo przygotowanego espresso nie powinien być on krótszy niż 20 sek. (5 + 15 sekund) i nie dłuższy niż 30 sek. (5 + 25 sek.)
Należy pamiętać, iż jest to jeden z kluczowych elementów, mających wpływ na prawidłowe przygotowanie naparu.
Czas kontaktu wody z kawą znajdującą się w kolbie. Czas ten liczony jest od momentu włączenia do wyłączenia pompy ekspresu. Dla prawidłowo przygotowanego espresso nie powinien być on krótszy niż 20 sek. (5 + 15 sekund) i nie dłuższy niż 30 sek. (5 + 25 sek.)
Należy pamiętać, iż jest to jeden z kluczowych elementów, mających wpływ na prawidłowe przygotowanie naparu.