Czas ekstrakcji

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Czas kontaktu wody z kawą znajdującą się w kolbie. Czas ten liczony jest od momentu włączenia do wyłączenia pompy ekspresu. Dla prawidłowo przygotowanego espresso nie powinien być on krótszy niż 20 sek. (5 + 15 sekund) i nie dłuższy niż 30 sek. (5 + 25 sek.)

Należy pamiętać, iż jest to jeden z kluczowych elementów, mających wpływ na prawidłowe przygotowanie naparu.

Czas kontaktu wody z kawą znajdującą się w kolbie. Czas ten liczony jest od momentu włączenia do wyłączenia pompy ekspresu. Dla prawidłowo przygotowanego espresso nie powinien być on krótszy niż 20 sek. (5 + 15 sekund) i nie dłuższy niż 30 sek. (5 + 25 sek.)

Należy pamiętać, iż jest to jeden z kluczowych elementów, mających wpływ na prawidłowe przygotowanie naparu.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!