Crusta (wym. krasta; inaczej „korona szkła”)
Ozdoba szkła, również typ drinka. Crusta to określenie specyficznej ozdoby szkła, która często staje się jednocześnie kolejnym składnikiem serwowanego drinka. Polega na zanurzeniu krawędzi szkła (trzymanego „do góry nogami”) w cukrze, soli bądź innych sypkich składnikach (wiórki czekoladowe, kokosowe). Ów składnik aby się do szkła przyczepił potrzebuje spożywczego „kleju”, którym najczęściej jest syrop barmański lub sok z cytryny.
Goście kosztujący tak zaserwowany napój dotykają ustami szkła i jednocześnie crusta’y, która powinna współgrać z samym drinkiem i tworzyć smakową całość.
Najbardziej znane zastosowanie crusta’y to doskonały cocktail MARGARITA (tequila, likier cointreau, sok z limonki, crusta z soli).
Na rynku dostępne jest urządzenie do crusta’y. To pojemnik okrągłego kształtu, który składa się z kilku wysuwanych segmentów - w każdym inny rodzaj crusty. Szkło zanurza się bezpośrednio w tymże pojemniku, by szybko uzyskać efekt crusta’y.
Ozdoba szkła, również typ drinka. Crusta to określenie specyficznej ozdoby szkła, która często staje się jednocześnie kolejnym składnikiem serwowanego drinka. Polega na zanurzeniu krawędzi szkła (trzymanego „do góry nogami”) w cukrze, soli bądź innych sypkich składnikach (wiórki czekoladowe, kokosowe). Ów składnik aby się do szkła przyczepił potrzebuje spożywczego „kleju”, którym najczęściej jest syrop barmański lub sok z cytryny.
Goście kosztujący tak zaserwowany napój dotykają ustami szkła i jednocześnie crusta’y, która powinna współgrać z samym drinkiem i tworzyć smakową całość.
Najbardziej znane zastosowanie crusta’y to doskonały cocktail MARGARITA (tequila, likier cointreau, sok z limonki, crusta z soli).
Na rynku dostępne jest urządzenie do crusta’y. To pojemnik okrągłego kształtu, który składa się z kilku wysuwanych segmentów - w każdym inny rodzaj crusty. Szkło zanurza się bezpośrednio w tymże pojemniku, by szybko uzyskać efekt crusta’y.