Bar-jednostka ciśnienia
Jednostka ciśnienia. W tym przypadku jednostka ta powiązana z ciśnieniem powstającym dzięki parze z gotującej się wody lub też na wskutek działalności pompy w ekspresie do kawy.
W procesie technologicznym ciśnienie o wartości 9 bar (ekspres kolbowy) wywierane jest na znajdującą się w sitku kolby kawę, tworzącą krążek kawowy. Ekspresy mogą również pracować w trybie niskociśnieniowym (do 4 bar), lub w trybie wysokociśnieniowym (ok. 15 bar).
Należy pamiętać, że stabilność parametru podczas procesu ekstrakcji naparu, to jeden z czynników gwarantujących jego wysoką jakość.
Jednostka ciśnienia. W tym przypadku jednostka ta powiązana z ciśnieniem powstającym dzięki parze z gotującej się wody lub też na wskutek działalności pompy w ekspresie do kawy.
W procesie technologicznym ciśnienie o wartości 9 bar (ekspres kolbowy) wywierane jest na znajdującą się w sitku kolby kawę, tworzącą krążek kawowy. Ekspresy mogą również pracować w trybie niskociśnieniowym (do 4 bar), lub w trybie wysokociśnieniowym (ok. 15 bar).
Należy pamiętać, że stabilność parametru podczas procesu ekstrakcji naparu, to jeden z czynników gwarantujących jego wysoką jakość.